Големите сили в Давос се споразумяха да възобновят преговорите за световна свободна търговия, съобщи в събота Ройтерс от Давос.

Британският премиер Тони Блеър е казал във връзка със замразените преди шест месеца заради неразбирателство по субсидиите за селското стопанство дискусии, че споразумение „е по-скоро възможно отколкото не" - в рамките на следващите няколко месеца.

Търговските министри от 30 държави, които високият форум в швейцарското алпийско градче събра, са изразили оптимизъм за завършване на преговорите по Световната Търговска организация, но са подчертали, че все още остават много трудности.

Шефът на СТО Паскал Лами е казал, че е достигнат момент, в който двустранните преговори между САЩ, Европейския съюз и други важни членове като Япония и Бразилия са много напреднали. Съответно преговорите за общо съглашение имат отлична база.

Петер Манделсон, комисарят на ЕС по търговията, е заявил „Вярвам, че се върнахме обратно в бизнеса".

Преговорите от т.нар. кръг Доха стартираха през 2001 с основна цел да успокоят икономиката на света след терористичните атаки и да допринесат за намаляването на бедността. Но през юли м.г. те почти се провалиха поради политически чувствителната тема за селското стопанство.

Сделката - споразумение предвижда Вашингтон да намали субсидиите за фермерите, ЕС и водещи вносители от развиващия се свят като Индия да свалят митническите тарифи за селскостопанска продукция, а развиващите се страни като цяло да смъкнат промишлените налози.

Официални лица са посочили, че САЩ, ЕС, Бразилия и може би други важни страни ще се срещнат в понеделник в Женева, където е базата на СТО.

Представителят на САЩ Сюзан Шваб е изразила „реално чувство на оптимизъм" и също така реализъм за необходимите бъдещи преговори. За нея сега е важно как ще се търгуват специфичните продукти на фермерите. Но още не е ясно как администрацията на САЩ ще съкрати системата за фермерски субсидии, чиято история тръгва от Голямата Депресия и струва на страната около $20 млрд. годишно.

В ЕС Франция, в която се задават президентските избори, има специално отношение и не желае Брюксел да отива към прекомерни отстъпки и митнически облекчения. За Менделсон изискванията на САЩ за смъкване на вносните мита са прекомерни и той е посочил, че „стремежът към перфектна, а не просто към добра сделка", може да убие преговорите.

Паскал Лами е изразил оптимизма си, но е предупредил, че евентуален провал в преговорите от Доха ще доведе до спад на доверието към СТО и изобщо доверието в контрола на световния икономически ред.

Бразилия ще бъде гъвкава, ако Европа и САЩ дадат „големи сигнали" за реформа на аграрната търговия. Според министъра на външните работи на Бразилия, в началото на април може да има съществено раздвижване, последвано евентуално от окончателно споразумение до края на юни.

Срокът „края на юни" е особено важен, защото тогава изтичат специалните правомощия на президента Джордж Буш да дава одобрение за споразумения в областта на националната търговия.

Преговарящите се надяват ако в скоро време има удачен проект за споразумение, Конгресът на САЩ, контролиран сега от Демократите, да удължи специалната власт на президента - без подобни правомощия споразумението не е възможно.