Първият в района на Търговище търговски парк ще бъде изграден на площ от общо 92 814 кв. м. Самият комплекс ще заема около 40 хил. кв. м. и ще бъде на стойност 40 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция Валери Василев, управляващ съдружник в инвестиционната компания Greenfield Bulgaria, която е инвеститор на проекта, предаде Агенция "Фокус". Проектът ще бъде разположен на Околовръстния път на град Търговище, непосредствено го главния път София - Варна.

Мястото е избрано от инвеститорите, заради факта, че в областта няма представена нито една търговска верига, освен това населението е около 170 хил. души, а и търговският комплекс ще се намира близо до големи градове като Шумен, Разград и др.

Проектът предвижда изграждането на МОЛ на два етажа с РЗП 14 625 кв. м, хопермаркет за хранителни стоки на площ около 5000 кв. м, хипермаркети за техника, строителни материали, бензиностанция, ресторант от типа драйв ин и др.

Василев допълни, че очаква да получат разрешение за строеж през 2009 г., а планираният пусков срок е декември 2010 г.

Финансирането на проекта ще се осъществи по две основни линии - чрез собствено и дългово финансиране. Водят се преговори с международен инвестиционен фонд с дългогодишен опит в тази сфера на съвместно управление.