Бизнесът на частните инвестиционни фондове наближава своето забавяне, след като цените на изкупуванията са тръгнали спиралообразно нагоре, предсказа Дейвид Рубенщайн, съосновател на частния инвестиционен гигант The Carlyle Group, цитиран от британския TimesOnline.

„Вероятно сме на върха на цикъла на моя бизнес" - казал е Рубенщайн по време на Глобалната конференция на Milken Institute организирана от прочутия финансист Майкъл Милкен, събрала в Лос Анджелис някои от най-богатите бизнесмени.

„В един определен момент ще има обрат надолу".

Тези коментари бяха направени само часове след като KKR купи Alliance Boots за 11 милиарда паунда, като Alliance стана първата компания включена в британския водещ индекс FTSE 100, придобита от частен инвеститор. Това пробуди очаквания, че частните инвестиционни играчи на върха на цикъла ще излязат на публичните пазари, за да обърнат в пари състоянието, заложено в техните фирми.

Наскоро Рубенщайн бе казал, че Carlyle претегля възможността за своето публично предлагане. Конкурентът Blackstone вече разкри плановете си за възможно ИПО за $40 млрд. Началото поставиха Fortress Investment Group с успешно публично предлагане през февруари.

По време на конференцията на Milken Institute Леон Блек, основател на Apollo Group, потвърди, че фирмата му също обсъжда възможността да излезе на фондовия пазар, добавяйки, че много играчи от хедж фондовете и частните инвестиционните фондове имат сходна нагласа.

Все пак Блек вижда освен плюсовете на излизането на борсата - големи печалби за основателите на фондовете и възможността за привличане на нови таланти чрез предоставяне на опции за закупуване на акции на служителите (stock option grants) - и сериозни рискове, включващи по-голяма регулация като публични компании и по-активно следене на дейността от инвеститорите.

„В акционерното дружество хората не се чувстват така, сякаш си изгубил парите им, а сякаш си откраднал парите им. Кой има нуждата от това?"

По време на конференцията на Милкен е било обсъждано и общественото отношение към хедж фондовете и професионалните инвестиционни фондове, тъй като тактиките на изкупуващите фирми да извличат печалбите си от жертвите си и да създават псевдо-стойност все по-често се подлагат на критика.

Очевидно е, че това, което правим, е абсолютно скверно", казва Марк Ласри от Avenue Capital Group. „Не казвам, че е погрешно, повярвайте ми, но все пак това е скверно".