Инвеститорите да заложат на спад на валутата на Еврозоната, тъй като Европейската централна банка може да се намеси и да започне да продава евровалута с цел предпазване на износителите и икономическия ръст. Това е мнението на водещ специалист в UBS, цитиран от агенция Bloomberg.

От началото на годината евро поскъпна с 10% спрямо долара и миналата седмица достигна рекордните $1.4752. Вчера валутата на блока от 13 държави понижи стойността си с 1%, най-голям спад от 16 месеца. Причината бе загриженост от загубите на кредитните пазари, поради което инвеститорите избягват рискови активи.

Ралито на европейската валута накара Жан-Клод Трише, шеф на ЕЦБ, да каже, че „бруталните" движения на валутата са нежелани. Същият език той използва през 2004, като тогава той постигна желаното понижаване стойността на евро.

ЕЦБ би предпочела да кординира интервенция със САЩ. Но ако волатилността (непостоянството) на евро продължи да се покачва, европейската банка може да реши да действа и сама, счита Масор Мохи-удин, ръководител на валутната стратегия в базираната в Цюрих глобална банка UBS.

Има риск, че ЕЦБ ще изяви желание да се намеси на валутните пазари. Ако евро продължи да прави нови върхове, вероятно вербалните интервенции ще продължат.

Евро се търгуваше на $1.4530 сутринта в Токио. Според Мохи-удин, европейската валута ще понижи до $1.40, но специалистът не е посочил времева рамка за това. Толкова слабо еврото не е било от септември.

Ако си припомним историята през 2004, Трише нарече ралито на евро „брутално" през януари и в рамките на няколко дни европейската валута падна с близо 6%. Но използването на същата дума през ноември 2004 не успя да предотврати покачването на евро до  тогавашния рекорд от $1.3666 на 30ти декември 2004.

Валутата на САЩ поевтиня спрямо евро с 30% за последните 5 години. Понижението се засили, след като Федералния резерв намали основната си лихва на 18ти септемри т.г. до 4.75%, първото понижаване на лихва от 2003 г. Последва още едно понижение до 4.5%, което направи активите в долари още по-непривлекателни.

Търговско-претегленият индекс на Фед на седми ноември падна до най-ниското си равнище, откакто този индикатор бе въведен през 1971.

Относно историята на интервенциите, повечето централни банки се намесиха в подкрепа на евро през септември 2000. През следващия месец евро бе рекордно евтино на 82.30 цента на САЩ. През четвъртото тримесечие на 2000 ЕЦБ купува евро още два пъти, за да стабилизира валутата.

Ако волатилността продължи да се покачва, очакваме ЕЦБ да действа и сега", казал е Мохи-удин. Волатилността на едномесечните евро-долар опции вчера бе 10.0125%, което е най-голямо значение от януари 2005.