Индексът Dow Jones затвори вторнишката търговия при най-високите стойности, които е постигал някога в историята си, съобщи Reuters.

Досегашният рекорд бе поставен през 2000 г.

Вероятна причина за рекордните стойности на индекса са инвеститорските очаквания, свързани с намаляване на цените на петрола и съответно нарастване на потребителските разходи и свързаните с това печалби.

По време на вторничната сесия, 03.10.2006, Dow, който е със 110 - годишна история, се покачи до ниво 11,758.95 пункта. Предишния рекорд (11,750.28) бе поставен на 14ти януари 2000 г. и бе предизвикан от манията по Интернет - акциите. Два месеца по-късно индексът се срина.

„Blue-chip" Dow (индексът на акциите на най-ликвидните компании) също затвори с рекордни стойности, като нарасна с 56,99 пункта, или 0,49%.

Акциите на големите производители Boeing Co. и United Technologies Corp., търговци като  Wal-Mart Stores Inc. и банки като например J.P. Morgan Chase & Co., допринесоха за рекорда на Dow.

Инвеститорите вярват, че ефектите от ниските цени на петрола ще се мултиплицират в икономиката и ще увеличат печалбите на компаниите, които намаляват производствените си разходи, а едновременно с това потребителите ще харчат повече пари.