Виена, елегантната австрийска столица на брега р. Дунав, за шеста поредна година бе обявена за най-добрия град за живот в света от влиятелната консултантска фирма „Мърсър", пише в. „Преса".

При съставянето на класацията от 230 града компанията взема предвид критерии като политическа стабилност, здравеопазване, образование, ниво на престъпност, обществен транспорт и възможности за развлечение. Не на последно място „Мърсър" следи и развитието на ситуацията след терористичните атаки в Париж и Копенхаген, което също се отразява на жизнения стандарт.

С население от 1,7 млн. души Виена оглавява проучването с умерени цени на наемите - около 500 евро за едностаен апартамент извън центъра. Едночасов билет за градския транспорт струва 2,10 евро. Старите кафенета, архитектурата, замъците и други културни обекти я превръщат в масова туристическа дестинация. Градът е следван от Цюрих, Оукланд, Мюнхен и Ванкувър. В челната десетка влизат още Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген Сидни.

На свой ред посочените за най-лоши места за живот са Нджамена (Чад), Хартум (Судан), Порт-о-Пренс (Хаити), Банги (Централноафриканска република), а на дъното е Багдад.

София е класирана на 115-о място и е наредена между парагвайската столица Асунсион и мароканската Рабат. За сравнение Букурещ е 110-и, Истанбул - 122-ри, а Белград - 141-ви. В класацията на „Мърсър" преди две години българската столица е 113-а.