Виенската фондова борса обяви официално намерението си да наддава за държавния дял от 44% в предстоящата приватизация на Българска фондова борса, съобщи агенция „Ройтерс".

Австрийците заявиха, че ще участват в приватизационната процедура за нашата борса като част от тяхната стратегия за експанзия в Югоизточна Европа.

„Искаме да се превърнем в стратегически партньор на вашата борса и сме крайно заинтересувани от предложения за продажба 44% държавен дял", заяви изпълнителният директор на Виенската фондова борса Хайнрих Шалер на среща вчера с представители на правителството, БФБ-София и българските инвестиционни посредници.

Австрийците, които притежават мажоритарния дял от борсата в Будапеща, заявиха че ще осигурят необходимото ноу-хау и висококачествени търговски платформи, чрез които да привлекат международни инвеститори с цел да се повиши ликвидността на българския фондов пазар.

Основното опасение, което до сега беше изказвано от инвестиционната общност и управата на нашата борса относно предстоящата приватизация на БФБ е да се запази нейната независимост като се избегне поглъщането и претопяването на нашия сравнително малък пазар от голям борсов гигант.

По този въпрос представителите на виенската борса заявиха, че ще се съобразят с изискванията на нашите инвеститори в тази насока, като българската борса ще запази своята автономност.

Виенската борса се интересува да придобие и дял от словенската фондова борса, като планира да разшири сътрудничеството си и с румънската борса, каза още Шалер.

Припомняме, че австрийците проявиха интерес за стратегическо сътрудничеството с нашата борса още в началото на тази година, когато обаче техните намерения бяха без каквито и да е било конкретни измерения от типа възможност за сътрудничество.

Според МФ стратегията за приватизацията на нашата борса трябва да бъде готова до средата на април тази година, след което да бъде изпратена на Министерски съвет за одобрение. Очаква се правителството да продаде своя 44% дял в Българска фондова борса на европейски стратегически инвеститор до края на годината.

Към момента интерес към приватизацията на борсата има от седем други стратегически инвеститора: скандинавското борсово обединение OMX, атинската фондова борса „Hellenic Exchanges", немската „Deutsche Boerse", миланската „Borsa Italiana", варшавската фондова борса, пражката фондова борса и нюйоркската фондова борса.