Редом с възхода на цената на петрола към заветните $100 за барел през последните две седмици, големите американски компании започнаха да изнасят тримесечните резултати за печалбите. За разлика от очакванията, рекордните цени на петрола не донесоха рекордни печалби за големите петролни корпорации. Суровината вече цяла седмица прави опит да подобри вечния си рекорд от 1979 г. на $101 за барел (преизчислен с инфлацията), но отчетите с печалбата вървят в обратна посока.

Exxon Mobil например изнесе отчет, в който са отбелязани 10% спад на печалбите през третото тримесечие, а докладът на BP е още по-плачевен. Печалбите на Chevron, ConocoPhillips и Eni са не по-различни, като всички са оцветени в червено. Единствено при европейските Total и Royal Dutch Shell печалбата се е покачила, но благодарение на разликата във валутните курсове. Според Citigroup, средният спад на печалбите през третото тримесечие е 15%.

За да сме напълно честни, ралито в цената на петрола стана особено силно чак в края на септември, въпреки че този период също се брои към третото тримесечие. Слабите резултати са в следствие на по-ниските печалби от рафинирана продукция, след като цената на бензина в САЩ беше почти замръзнала по времето, когато петролът отбелязваше рекорд след рекорд.

Няма как обаче да пренебрегнем основната причина за по-ниските печалби,а тя е че просто компаниите започват да изпитват все по-големи трудности в намирането на по-големи доставки петрол. Според анализатори, именно заради по-високата цена на петрола, за да се запазят същите преработвателни обеми на суровината, трябва да се плаща повече. Бензинът по американската бензиностанции обаче остана почти непроменен през последните седмици на Q3, което съкрати рязко печалбите.

По-високите потребителски разходи също са сериозен проблем. Exxon, които се славят с най-добрата финансова дисциплина, обявиха в доклада си скок на разходите за дейността почти два пъти. Липсата на повече квалифицирана работна ръка и оборудване, допълнително оскъпява продукцията, като скоро няма да може да се обърне внимание на нови проекти. Според Международната енергийна агенция, ако тенденцията по забавяне въвеждането в експлоатация на нови мощности продължи, светът ще има недостиг от 12.5 млн. барела дневно през 2015 г.

Отново според изследвания на Citigroup, средния спад в преработката на суровината е 3.3%. Ако от общото производство на петролните компании махнем дела на природния газ, спадът в процента преработен петрол изглежда още по-фрапиращо (-9%). Без значение колко поскъпва цената на петрола, големите компании няма как да печелят от това, ако производството им продължи да се понижава.