По повод появилата се вчера информация, че френското правителство отваря 150 професии за българи и румънци, потърсихме за коментар Посолството на Република Франция в България, Министерството на външните работи и Министерството на труда и социалната политика. Конкретен, подробен, а и с полезна информация отговор получихме от социалното ведомство на министър Тотю Младенов (МТСП).

От там посочват че, "приветстват позицията на Френското правителство за преразглеждане на неговото становище по въпроса и предсрочно прекратяване на ограниченията".

Според текста, френското правителство е обсъдило мерките, които да спомогнат за решаването на проблема с ромските гета, като едно от направленията в тази посока е либерализиране на разпоредбите за наемане на работници от България и Румъния.

От МТСП посочват, че на заседание на френското правителство са разгледани мерки според,  който наши и румънски работници ще могат да работят 150 професии, за които досега се изискваше работодателите да намерят кандидат от френската територия или да заплатят 300 евро при наемането им.  Датата на влизане в сила на променените условия мерки ще бъде определена допълнително. Очаква се този процес да продължи чрез съгласуване на действията между френското правителство и властите в България и Румъния.

Ето и част от текста, който получихме от МТСП:

На проведеното на 22 август т.г. заседание на Френското правителство бе разгледан актуалния въпрос за чуждестранните роми във Франция и обсъдени мерки за дългосрочно му решение, вкл. премахването на трудовите ограничения за български и румънски граждани, както и конкретни инициативи за решаване на жилищния проблем на изселените от лагерите роми.

Съгласно публикуваното съобщение на интернет-сайта на Френското правителство, са приети редица решения по конкретния въпрос:

* Правителството се ангажира да разгледа, след обсъждане със засегнатите държави -Румъния и България, възможността за предсрочно прекратяване на временните ограничения за достъпа на граждани на двете държави до френския пазар на труда.

* Включване в дневния ред на заседанието на Съвета на ЕС при кипърското председателство за обсъждане на въпроса за прекратяване на временните ограничения за достъпа на граждани на България и Румъния до френския пазар на труда.

Приети са мерки за допълнително облекчаване на достъпа до трудовия пазар на Франция за граждани на България и Румъния:

- Облекчен достъп (без пазарен тест) до 150 професии за български и румънски граждани, за които френските работодатели  вече не са задължени да търсят кандидат на френска територия или от друга ДЧ на ЕС. Секторите, в които се отваря възможност за работа за българи и румънци, са следните:

1. Строителство
2. Хотелиерство, ресторантьорство, хранителен сектор
3. Земеделие, морски флот, риболов
4. Морски риболов
5. Механика, обработка на метали
6. Електроенергия и електроника
7. Поддръжка
8. Промишлени инженери
9. Транспорт, логистика, туризъм
10. Промишлени процеси
11. Гъвкави материали, дървообработване, графична индустрия
(лека промишленост)
12. Ръководство, управление на предприятия
13. Информатика
14. Изследвания и проучвания
15. Банки и застраховане
16. Търговия
17. Здравеопазване, социална, културна и спортна дейност

Специализираният сайт за наемане на работа на чужденци Миграсион консей (Migration Conseil) помества списък на 150-те професии от посочените стопански сектори. Професиите в този списък могат да бъдат използвани за процедура за узаконяване на престоя във Франция въз основа на заемана длъжност.

Правителството е постигнало съгласие за премахване на таксата за издаване на Разрешение за работа, която местните работодатели   трябва да заплатят, за да назначат български или румънски граждани. Датата на влизане в сила на тази мярка ще бъде определена допълнително.

В заключение отбелязваме, че няма нормативни изисквания в европейското законодателство и задължения съгл. Договора за присъединяване,  които да изискват спазване на регламентираният срок за прилагане на преходния период за свободно движение (края на 2013 г.), това може да стане и предсрочно, с решение на съответното правителство.