Японската фондова борса приключи днешната сесия на червено, след излезлите учудващо ниски отчети за машинните поръчки в страната. Това автоматично повиши недоверието в японската икономика, която започва да дава първи признаци на забавяне в унисон с понижената активност в САЩ. Междувременно австралийските акции поскъпнаха, тъй като инвеститорите започнаха да връщат капиталите си към финансовия сектор.

На вчерашната американска сесия, всички борсови индекси завършиха на зелено, като Dow Jones и широкият S&P500 успяха да прибавят по 0.4% и 0.8% към стойността си. По всичко личи, че европейската търговия ще премине на зелено, като ще последва позитивното развитие на американските капиталови пазари от вчера. За момента, почти всички европейски индекси отбелязват ръст в стойността си.

Търговската активност в Азия продължава да е слаба, заради няколкото почиващи пазара около китайската нова година. Това са Китай, Хонк Конг, Южна Корея, Тайван, Сингапур, Малайзия и Индонезия. Докато активността при тях не се възстанови, азиатският пазар трудно може да бъде приеман за сериозен показател на развитие в региона. Японският индекс Nikkei изгуби 1.4% тази нощ, като общо за цялата седмица приключи на отрицателна територия с изменение от 3.6%.

Американският долар продължи да покачва спрямо еврото, като тази сутрин е в стабилни нива около $1.4450. Единната валута регистрира сериозни загуби вчера, след изказването на банкера Жан-Клод Трише, който акцентира на увеличилите се рискове пред европейската икономика. Инвеститорите вече залагат на първо предстоящо лихвено съкращение от ЕЦБ, което се възприема като тежест за еврото.

Според анализатори, в момента европейските дългови книжа са по-изгодни от американските U.S. Treasury, но когато става дума за валута, повече специалисти залагат на долара като поскъпваща валута през тази година. Въпреки продължаващата слабост на капиталовите пазари и излизащите лоши икономически новини, стоковите пазари като че ли започнаха да покриват загубите от последните дни.

Цената на платината се покачи в близост до рекорда си от $1 850 за трой-унция, а суровият петрол добави нови 75 цента до нивото $88.86 за барел. „Черното злато" поскъпва заради прогнозите за по-студено време в САЩ и с оглед повишено потребление на горива за отопление.

Родната ни фондова борса, започна последната търговска сесия със слаб обем и разнопосочност на индексите. При липсата на новини от България и в условията на пазарна нестабилност извън страната, очакваме и днешната търговия да премине без ясно изразена посока и с минимални отклонения на индексите. Според анализаторите, капиталовият ни пазар навлиза в период на консолидация, а инвеститорите са в очакване на някакво по-сериозни раздвижване в световен мащаб, за да определят дали корекцията е към своя край.