Американските капиталови пазари отбелязаха силен спад в последната седмична търговия, като така „затвориха" четвърти пореден месец с отрицателно изменение за индексите.

Инвеститорите започнаха трескаво да разпродават накупените си през седмицата позиции, след излязлата новина за спад на бизнес активността в САЩ до най-ниското си ниво от 2001 г. насам. Масло в огъня наля и швейцарската банка UBS, чийто специалисти прогнозират общите загуби от кредитната криза да достигнат $600 млрд.  

Застрахователната компания AIG загуби рекордно много, след оповестяването на най-тежката загуба за четвъртото тримесечие в цялата си 89-годишна история. Телекомуникационният гигант Sprint Nextel Corp. също изтри от стойността на книжата си, заради опасения от по-слабо представяне на пазара на мобилни услуги. Всички 10 индустриални групи включени в широкия индекс S&P500 завършиха на минус вчера, като най-тежко се представиха банковият и комуникационният сектор.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 315.79 пункта или 2.5% до ниво от 12 266.39, докато технологичният Nasdaq изгуби 60.09 пункта (-2.6%) до 2 271.48 пункта. Широкият индекс S&P500 отписа 37.05 пункта от стойността си, което бяха 2.7% и приключи седмицата на 1 330.63 пункта. Съотношението губещи-печеливши акции (11:1) на NYSE вчера, беше повече от стряскащо.

„Не можем да се оплачем от липса на негативни новини", коментира американски анализатор пред Bloomberg.

S&P500 приключи февруари месец с 3.5% понижение, като негативните данни от чикагския индекс за бизнес настроенията в страната, не позволиха на индекса да приключи на зелено месеца. Продължаващият вече четвърти месец период на понижение за S&P500 и Dow е най-дълъг от 2002 г. насам.

Акциите в Европа и Азия също отбелязаха спад, заради продължаващите опасения около слабото представяне на американската икономика. Широкият европейски индекс Dow Jones Stoxx 600 намали стойността си с 1.4%, а азиатският MSCI изгуби 1.2% вчера. Широкият измерител на Латинска Америка е надолу с 4.5%, което е най-слабото му представяне за последните 6 седмици.

Печалбата на компаниите от S&P500 са паднали средно с 23% през четвъртото тримесечие на 2007 г., като анализаторите предвиждат още 3% спад през първото тримесечие на 2008 г. За цялата година обаче, печалбите на компаниите се прогнозира да отскочат с 13.7%. Днешните данни са ревизирани надолу спрямо декември, когато прогнозите бяха за покачване през първото тримесечие с 4.7% и с 15.1% за цялата година.

„Петъците са тежки дни, тъй като инвеститорите не желаят да остават на позиция в случай, че през уикенда излязат още лоши новини", коментира щатски икономист. „Новината от AIG преряза доброто настроение на пазара", завършва той.