Азиатските капиталови пазари направиха най-силното си еднодневно понижение от две седмици насам, заради опасенията около евентуални нови отписвания на активи и с оглед отбелязаните $100.10 за барел петрол.

За втори пореден ден, финансовата институция Mitsubishi UFJ Financial Group поведе слабото представяне на банковия сектор, последвано от KKR Financial Holdings. Вчера вечерта, вестник Financial Times предупреди за възможността френската банка Credit Agricole да оповести още отписани активи за близо $1 млрд.

Акциите на автомобилния производител Hyundai Motor изгубиха най-много, заради очакванията за по-слабо търсене на автомобили в следствие на по-високата цена на петрола. Същото бе и положените с дяловете на Tokyo Electric Power, които бяха разпродавани заради силното покачване при цената на енергоносителите.

Азиатският индекс MSCI падна с 2.9% до 141.89 пункта, което е най-голямото му еднодневно понижение от 6 февруари до сега. За последния месец и половината, стойността на индекса е с 10% надолу, в следствие на загубите от кредитната криза в САЩ. Японският индекс Nikkei 225 се срина с 3.3% до 13 310.37 пункта.

Всички останали азиатски индекси се понижиха днес, с изключение на пакистанския Karachi 30 Index, който отскочи с 3.8% заради новината за спечелването на опозиционния кандидат на парламентарните избори в страната. Китайският индекс CSI 300 индекс отбеляза спад с 2.25%, заради негативните икономически данни излизащи в страната.

По време на вчерашната американска сесия, силното първоначално покачване на индексите бе преустановено, като Dow Jones приключи на червено с 0.09% при ниво от 12 337.22 пункта. Технологичният Nasdaq падна с 0.67% до 2 306.20 пункта, а широкият индекс S&P500 приключи сесията с минимално негативно отклонение от 0.09% до 1 348.78 пункта. Анализаторите твърдят, че резкият отскок на петрола над $100 за барел е изплашил американските инвеститори, а индексите изгубиха първоначалното си покачване от над 1.5%.

По-малко от час след началото на европейската търговска сесия, всички континентални индекси са на червено, като немският DAX води в класацията с понижение от 1.35%. Британският FTSE100 e надолу с 1.31%, а френският CAC-40 се понижава с 1.02%. Борсите в Европа следват негативизма на колегите си от САЩ и Азия, особено след спекулациите за съществуването на още засегнати от ипотечната криза европейски банки.

Родният ни капиталов пазар регистрира поредното слабо начало откъм активност и обеми. Повече от час след началото на работния ден, индексите се движат в различни посоки, а максималното отклонение не превишава 0.60% в нито една от посоките. До момента, общият реализиран оборот е малко над 2 млн. лв. като половината от него е с акции на нововъведеното за търговия дружество Билборд АД.