„Никой не би дал 2.00 лв. за хляб от 700 гр., при наличието на хляб, който струва наполовина по-евтино", коментира Валери Кръстев - хлебопроизводител в Монтана и председател на регионалния съюз на хлебарите и сладкарите.
Най-интересен за потребителя е въпросът как се образува цената на хляба. Практически колкото производители има, толкова и цени на хляба има, обясни Кръстев.
В момента най-масовата производствена цена за хляб тип „Добруджа", с тегло от 700 гр. е 0.80 лв. Дори и в най-бедните райони на страната производствената цена в момента трябва да е поне 1.00 лв, като в тази цена са включени транспортни разходи, разходи за човешки труд, за иновации и т.н.
От своя страна търговците слагат надценка от 10 - 15 - 20 %. За един килограм хляб, производствената цена варира между 1.45 и 1.50 лв. с ДДС, т.е. е нормално цената на хляба в магазините да бъде поне 2.0 лв.
В момента в Монтана производствената цена е 1.00 лв., в Пловдив за 650 гр. - цената е между 0.62 -0.75 лв., Хасково за 700 гр. - 0.70 лв., Бургас за 600 гр. - 0.96 - 1.00 лв., в Пазарджик за 700гр. - 0.60 - 0.65 лв., в Русе за 600 гр. цената е между 0.45 и 0.95 лв. В София цената за 650гр. е 0.90 - 1.00 лв. От данните става ясно не само, че в столицата ядем най-скъп хляб, а и че цената практически се определя от сивия сектор (който не плаща данъци).
Липсата на работна ръка се изтъква като все по-проблемно явление. В България работниците в хлебопекарните вземат заплата от порядъка на 400 - 500 лв., докато в Европа заплащането е многократно по-високо. Дори в Сърбия работниците получават 1000 евро, а в Румъния - 1200 евро. Ниското заплащане у нас естествено води до изтичане на кадри. Ситуацията дотолкова се е влошила, че се налага да се търсят работници от чужбина.
От 4500 фирми в страната, регистрирани по Закона за храните, 50% работят по „сиви" методи. Тези, които не успеят да „маневрират" с укриването на данъците, със системата „ХАСАП" фалират или пренасочват дейността си.
От думите на Кръстев излиза, че в скоро бъдеще ще трябва да преглъщаме по-скъп хляб. Доколкото това се дължи на увеличението на производствените разходи, поскъпването е оправдано. Аргументите на хлебопроизводителите за спад на търсенето на хляб при по-високи цени обаче противоречат на икономическата теория и потребителските навици на българина.
Цената на хляба (поне в България) не спада към еластичните цени, т.е. може да се увеличава цената на насъщния, а търсенето му ще се запази относително константно. Възможно е сигналите за „нормална цена" на хляба от 2.00 лв. чисто и просто да ни подготвят за предстоящо ценово увеличение.
hesh
на 30.05.2008 в 18:05:18 #22В Румъния взимат по 1200 Евро ?! Това са глупости според мен . Аз живея в Германия и гарантирам,че нискоквалифицираните работници в една пекарна най-много 1500 да взимат.И то в западна,в източна по-малко . Румъния в България я изкарват напрово рай на земята по някога,което не само, че не е истина,а и подсилва нашите си национални комплекси.
didy
на 19.05.2008 в 14:08:57 #21Пилота, добре си направил със закупуването на машина за хляб и освен всеки да си купи по една, та да видим каква ще е цената на хляба на пазара,а .?
Crosby
на 16.05.2008 в 18:42:04 #20честно да ви кажа аз и затова спрях хляба от 1 февруари насам да съм изял максимум 2 хляба и една питка! дето ще си давам парите за тоя хляб вместо него взема три кучешки кифтета готови печени за по-малко от лефче от супермаркета и мухам здраво! пичовете с фурните да си ядат хляба на 2 кинта и скоро май само те ше си го ядат!
fras
на 16.05.2008 в 16:43:42 #19Земеделци, животновъди и хлебари от 10 г. твърдят, че работят на загуба. Абе от къде пари да покривате тия загуби? Освен това сам твърди, че производствената му себестойност е 1лв., а пък нормалната цена била 2 лв. Много ти е голям маржа, пич. Като не можеш да издържиш на конкуренцията, излез от пазара.
Man_o_war
на 16.05.2008 в 12:07:54 #18А на отворения пич с машината за хляб само ще го попитам кое смята за себестойност. Може би си е сметнал 20% ддс , транспорт , труд, амортизация,ток? Абе много са. А и ясно е че не е сметнал нито 1 от тези. ако смята че може да печели - ми да отвори магазин...
Man_o_war
на 16.05.2008 в 11:53:01 #17не разбирам проблема - като ви е скъп хляба - яжте пасти...
Krakow
на 16.05.2008 в 11:18:08 #16Според хлебопроизводители, цената на хляба в България е нормално да бъде поне 2.00 лв, тъй като към настоящия момент те работят на загуба. Честните хлебари не могат да бъдат конкурентни на производителите от сивия сектор. ................. Ми аз не знам да имало изявления на тези мошеници, в които да говорят, че са на печалба. А що се отнася до изтичането на кадри - проблемът си е ваш. Вдигнете заплатите, а не само да влагате кинтите в скъпи возила за вашите синчета.
Икономик Гърл
на 16.05.2008 в 10:57:46 #15"ХАСАП" ли е системата за контрол на храните...!?!?!? А не е ли направо ХАСАН ..айде малко по сериозно ако обичате, все пак не е зле да се проверяват нещата, много е дразнещо. Системата на български е ХАСЕП, или на латиница НАССР (Hazard Analysis ans Critical Control Point) ...елементарно е да се провери
mrasnika
на 16.05.2008 в 09:13:00 #14Ами да го направят 10 лв и да си го заврът в гъзовете мама им да еба и мошеници! смърт на комунизма!
Сърбин
на 16.05.2008 в 08:16:52 #13От август м.г. досега цената на хляба скочи близо със 100% и пак им се вижда малко. И олиото скочи стопроцентово - от 1,80 на 3,60. Миналата година се оправдаха със слаба реколта, ама истината е, че в държавния резерв няма жито, защото е изнесено от крадливи обръчи от фирми. Тази година реколтата от жито се очертава много добра и ако сме нормална държава, хлябът би трябвало да поевтинее. Е да, ама не. Пак ще изнесат житото, парите ще отидат в техните джобове, а бедните хора и пенсионерите - да мрат! Да си купуват хляб на на 2 лв! Ами ние сме си винони, че търпим такива управляващи!
StoZ
на 16.05.2008 в 06:22:27 #12за сравнение хляба във Франция е 60 - 80 цента за качествен хляб , отделно има хляб , който е за буржоата(този хляб е супер качество) -около евро и нещо , но пък заплатите тук са къде къде по-високи . Та направете си сметка доколко тези ваши искания са реални и приложими в нашето общество ... ?Малко преувеличено а ?
StoZ
на 16.05.2008 в 06:14:51 #11никой не е по-голям от хляба ... освен 2-та лева - 2 хляба
Abaris
на 16.05.2008 в 01:38:36 #10От данните става ясно не само, че в столицата ядем най-скъп хляб... Я пак вижте данните. Обърнете внимание на Бургас. Сравнете със София. И спрете да манипулирате.
Crosby
на 16.05.2008 в 01:24:03 #9хехехехеииииии, че ние американците ше ги минем! в щатите кило самун е долар, като масово се купува вчерашен за 30 цента щото пресния неможе се яде! то самуня ко стане 2 лефа, аз минааам само на мръвка ве еи! в момента кило свински пържоли върят 7 лева в маганизина до нас! аман от търговци вече! аман от политици! нема се учудя ако започнат да отчитат и водата не на лубик ми на литър по 10 стинки!
Неделчо Съботинов
на 15.05.2008 в 19:43:29 #8Формулата за изчисляване цената на хляба е следната: Цената на 1 кг. пшеница по две е равно на 1 кг. брашно. А когато умножим по 3 същия този килограм пшеница ни дава цената на килограм хляб. В момента тон пшеница върви по 500 лв. с ДДС, т.е. килограм от нея е 50 стотинки. Като го умножим по 3 става 1.50 лв. за килограм хляб. Това е горе долу нормалната цена на хляба в момента. Сега да вземем, че хлябът е 700 грама, то цената му става 1.05 лв. В условия на всеобщо поскъпване, търговците може да свият малко печалбата си и цената да отиде на 0.95 - 1.0 лв. или колкото е в момента.
koshinkata
на 15.05.2008 в 19:36:17 #7"Никой не е по-голям от хляба" и дай сега ние производителите му да се осираме от печалби. Ами някъде към 80% от човечеството употребяват хлебни изделия рякдо за сметка на ориза и картофите. Аз също ям хляб много по-рядко отколкото като живеех в България.
фют
на 15.05.2008 в 19:34:22 #6При надник от 15 лв колко искате да е цената на хляба?След като кило месо е около 10 лв ,олиото 4 лв ,бобът 3 лв ,доматите 3лв ,кисело мляко 0,80ст бурканчето ,саламът кучешка радост 5-6лв за колко лв ще се нахрани едно семейство с едно дете? Да в сравнение с останалите страни цената на хляба е ниска ,но и надницате е от порядъка на 50 -100 евро. Истината е ,че една стока има такава цена ,която я продава. ПИТАМ СЕ ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИ БГ НАРОДЪТ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ -НАСТОЯЩИ КАПИТАЛИСТИ
КомБат
на 15.05.2008 в 19:06:51 #5"Дори и в най-бедните райони на страната производствената цена в момента трябва да е поне 1.00 лв, като в тази цена са включени транспортни разходи, разходи за човешки труд, за иновации и т.н. " .......................................................................................... ИНОВАЦИИ?! ТРАНСПОРТ?! Все едно хляб, произведен в София се превозва до Бургас.... ЗАПЛАТИ?! Все едно са вдигнали заплатите в бранша 2 пъти. Мошеници. Тимаджии гадни. Прави сте за едно - никой не е по-голям от хляба. И като озверее от глад стадото, дето сега ви търпи всичките зулуми, ще изядете първи голямото дърво.
Arhi
на 15.05.2008 в 18:48:21 #4Неразбирам! Ако хляба е 700 гр. - 0.70 лв /ОТ СИВИЯ СЕКТОР/ КОЛКО ДАНЪК ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА? -- 1.30????? СТРАННО И НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА.
Е_С_ССР
на 15.05.2008 в 18:47:45 #3Да, като дойде БСП на власт или доларът става 3000лв (стари) или хлябът 2 лв. И ако тези се наричат социалисти, мале, ми ние с десните на власт вече да си слагаме въжетата, а