Японските акции покачиха до двуседмичен връх във вторник, след като търговските къщи като Itochu Corp. увеличиха капитализацията си заради по-високата цена на металите и петрола.  

Финансовата група около концерна Mitsubishi заедно с други японски банки, отбелязаха сериозно повишение на цената, заради обявената по-рано новина, че катарски държавен фонд ще изкупува пакети акции от швейцарската Credit Suisse. Катарците възнамеряват да инвестират общо $15 млрд. в европейски и американски банки до края на 2008 г.

Основният японски индекс Nikkei приключи на ниво от 13 757.91 пункта, което представлява нарастване с 0.9%. По-широкият борсов индекс TOPIX също успя да увеличи стойността си с 0.9% до 1 345.29 пункта.

„Инвеститорите са убедени, че пазарът е достигнал по-значимо дъно, като сега е времето да се заредят портфейлите с изгодно закупени акции", коментира японски анализатор. „Това създава позитивно настроение на пазара, което в определени случай дори пренебрегва слабите тримесечни отчети на някой компании", продължава той.

Акциите на търговеца Itochu отскочиха с 7.9% до най-високото си ниво от ноември насам, в следствие на по-добрите прогнози за печалбите през първото тримесечие на годината. Canon увеличи пазарната си капитализация с 4.2%, а акциите на Mitsubishi Corp. увеличиха цената си с 3.3%.

Цената на петрола е сравнително спокойна в началото на деня, като поскъпва със 75 цента до $96.25 за барел. Цената на златото се покачва до $909 за трой-унция. Припомняме, че вчера американските пазари не отвориха, заради празника по случай Деня на президента.