Цената на петрола подмина психологическата бариера от $100 за барел, а европейските инвеститори претоварени с проблемите на капиталовите си пазари, все още не усещат по-сериозен натиск от това. Силното търсене на стоки от развиващите се пазари, скъпото евро и по-ниското значение на петролната суровина за европейските държави, като че ли ограничиха въздействието на рекордната цена, коментира Ройтерс.

Петролът достигна рекордните $105 веднага след отказа на ОПЕК да увеличи дневните добивни нива в сряда, което вече е близо 5% по-скъпо от началото на годината. За 2007 г., котировките на „черното злато" прибавиха 57% към стойността си. Средната цена на петрола тази година се прогнозира на $90 за барел, докато за 2007 г. тя бе $72.30.

Всичко това трябваше да доведе до непоносим натиск върху редица индустриални групи, от тежката химия до производителите на строителни материали. Още по-лошо, скъпият петрол може да доведе до отдръпване на потребителите от пазара, а знаем че именно разходите на домакинствата в САЩ са отговорни за две трети от прираста на БВП. Все още обаче, не се забелязва паническо разпродаване на акции от индустриални компании, тъй като те явно успяват да превъзмогнат високата цена на петрола посредством силното търсене от страна на новите икономики.

„Петролът мина последователно над $60, $70, $80, а сега и над $100 за барел, но все още не можем да кажем, че има някакво сериозно отдръпване от пазара", коментира анализатори от белгийската Fortis банка. „Това може би се дължи на факта, че страните по света вече не се влияят толкова много от условията за предстояща рецесия в САЩ", продължава той.

Европейските компании, които губят износни пазари заради прекалено скъпото евро, печелят от евтиния долар, в който е оценена стоката. От началото на годината, доларът е с 4% по-нисък спрямо еврото, което почти напълно компенсира по-скъпия в доларово изражение петрол.

„Цената на петрола не е толкова голям проблем за Европа, тъй като еврото поскъпва спрямо долара", коментират банкери. „За съжаление скъпата европейска валута наврежда на конкурентоспособността и съкращава износа", продължава той.

Докато Федералният резерв на няколко пъти ограничава лихвеното си ниво през тази година, Европейската централна банка продължава и до днес да коментира колко страшна е инфлацията за стабилността на Еврозоната. Това разбира се дава отражение на валутните пазари, а еврото тръгна да бори съпротивата от $1.53. Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише по никакъв начин не пожела да коментира европейската валута днес, като единствено припомни, че САЩ трябва да направят нещо, за да стабилизират долара.

„По-високата цена на петрола води до повишени инфлационни очаквания, което връзва още повече ръцете на ЕЦБ", коментират експерти. „Ако банката пък продължи да настоява на лихвено ниво от 4.0%, еврото ще поскъпва още повече. Образува се омагьосан кръг", продължават те.

За последните четири години, цената на акциите и на петрола се покачваха паралелно в следствие на силните отчети на компаниите. Всъщност, корелацията между цената на петрола и тази на световните борсови индекси бе на свръх високото ниво от 87% в периода март 2003 г. - юли 2007 г. Тогава анализаторите възприемаха високата цена на петрола като добра новина, която потвърждава здравословното състояние на световната икономика.

За съжаление обаче, тази корелация започна да изчезва от средата на миналата година, когато акциите започнаха да понижават цените си заради развилата се кредитна криза. Все пак и днес има компании, които печелят от високата цена на петрола, но те са в изолирания сектор на петролодобива и компании, които осигуряват съоръжения за тази индустрия. Енергийните компании, които са в бизнеса с ВЕИ (възобновими енергийни източници) също печелят, тъй като колкото по-скъп е петрола, толкова по-голям интерес има към алтернативна енергия.

От друга страна, най-губещи ще са авиокомпаниите и автомобилните производители, тъй като стоките и услугите, които предлагат непрекъснато поскъпват и стават нежелани.

Въпреки че с цена на петрола от над $100 за барел, ще има и губещи и печеливши позиции, въпросът е при какво ниво всички ще понесат загуби? Според експерти, това в момента би било нивото  $120 за барел. Негативните ефекти ще се подсилят още повече ако САЩ наистина изпаднат в рецесия, а кредитната криза продължи да измъчва финансовата сфера.