Има градове в Западна и Централна Европа, в които загубата на вода не превишават 15 %, а у нас за повечето градове се счита, че загубите на вода не са по-малко от 50%.

Това каза Цветилиян Йончев - експерт ВиК към „Юни проджект", консултант в подготовката на предпроектни проучвания и в изготвянето на проекти за цялостен интегрален план за решаване на ВиК проблеми.

„Решава една община да прави цялостен интегрален проект. Това означава да започне с проучване на водоизточниците, резервоарите за питейна вода, мрежите за пренос, след което преминава към канализационните проблеми", посочи Йончев, пред Фокус. Първият проблем, с който се сблъсква общинската администрация, е липсващата информация за ВиК системата.

По думите му, след това не се знае, какво е актуалното състояние на водоизточниците и колко вода е останало от първоначалното им включване. Йончев посочи, че липсват точни измервания за загубите на вода във водопроводните мрежи.

„За огромна част от селищата се предполага, че загубите се движат от 50% до 100 %, това твърдят и самите общини, но в никакъв случай тези загуби не са доказани", каза още експертът.

Той съветва, всяко селище, което ще кандидатства с проект за европейски средства за подобряване на ВиК инфраструктурата, първо да отдели времето, в което да се направят измервания и да се докажат въпросните загуби.

Цветилиян Йончев каза още, че не е маловажен проблемът с липсата на устройствени планове, които да са приети от общинските съвети.

„В тези устройствени планове може да се проследи цялостното развитие на селището за период 25 -30 години, както и прилежащите нови зони, които ще се прикрепят към съществуващата регулация, за да е ясно каква функция ще имат", уточни експертът.

Той каза още, че европейските експерти най-много държат на така наречения генерален план за бъдещето развитие на селището. В този план по думите му се изясняват приоритетите във водоснабдяването и канализацията, както и кои са неотложните ремонти.

Така експертът обясни, че ако селището се нуждае от 20 млн. евро, а по програмите могат да се отпуснат 5 млн. евро, точно в тази първа част на проекта, описана в генералния план, се отпускат средствата, като за разходването им, общината трябва да има и работен проект за разходването на парите.

Нарастват населените места, които кандидатстват с проекти за изграждане на пречиствателни станции и изграждане на ВиК мрежи. В края на август Money.bg писа за село Джулюница, което реализира тази година рекордни инвестиции именно по такива проекти.

Крупен проект по ИСПА ще докара в Джулюница 3 млн. лв. Парите ще бъдат разпределени за изграждане на нова пречиствателна станция за отходните води на местната Джулюнска река. Обектът ще бъде разположен в най-ниската точка в северозападната част на селото.

С парите от проекта ще бъде подменена изцяло и канализацията на Джулюлица, тъй като 40% от голямото село в Лясковската община кара на септични ями. Паралелно с всичко това предстои и пълна смяна на водопроводите, което ще намали загубите по системата и ще задоволи нуждите след нарасналото потребление.