Според изследване от 2006 г., около 1,3 млрд. лв. в повече са платили българите заради неправилно проведени обществени поръчки. Това каза доц. д-р Константин Пашев от Асоциацията за мониторинг на управлението към Нов български университет, на конференция за намаляване на корупционните рискове и въвеждането на добри практики при управлението на обществени поръчки, предаде „Фокус".

Изчислената сума представлява 2,4% от БВП за 2006 г. Цифрата на загубите заради корупция в обществените поръчки е съизмерима с фондовете, които трябваше да усвоим от ЕС, посочи той.

Областта на строителството е най-благоприятна за корупционни практики при обществените поръчки, каза Валентин Лазаров от Националната асоциация на общинските служители в България.

Става дума за обявяване на обществени поръчки в областта на новото строителство и ремонтните дейности.
Залагат се скрити дейности - има дейности, които не могат да бъдат предвидени, парите от които впоследствие се усвояват.

Освен това строителството позволява голяма печалба над цените на материалите. Цената на крайния строителен продукт предполага потенциал за корупционни практики, подчерта Валентин Лазаров. Това важи и за големите проекти в областта на еврофондовете.