Европейските тютюнопроизводители в момента се намират в изключително трудна икономическа ситуация, породена от преустановяването на субсидиите заради реформата на аграрната политика на ЕС.

В този контекст, новото предложение на Световната здравна организация (СЗО), ако бъде прието от страните, подписали Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ), би могло да доведе до изчезването на традиционните марки цигари, произвеждани с ориенталски или Бърли тютюни, които всъщност са по-голямата част от европейското производство.

В този случай правилата ще нанесат и финалния удар на 70 000 европейски тютюнопроизводители, които отглеждат тези сортове.

Работната група, създадена от СЗО, за да разработи правилата на членове 9 и 10 на РККТ, обяви своите предложения. Те ще бъдат обсъдени на 16 юни на среща на здравните специалисти на страните-членки на Европейския съюз за изработването на обща европейска позиция за Конференцията на страните по РККТ, която ще се проведе през ноември 2010 г.

Наред с другите мерки, СЗО препоръчва „забраната или ограничаването на употребата на съставки в цигарите". Тези правила, ако бъдат приети, могат да доведат до прекратяването на тютюнопроизводството в Европа.

Наистина, традиционните цигарени смеси, които изискват използването на допълнителни съставки, се произвеждат от Бърли и ориенталски тютюни, които представляват 55% от тютюнопроизводството в Европа. Този тип цигари, представляващи по-голямата част от продаваните в Европа, съгласно новите правила на СЗО ще бъдат буквално премахнати.

UNITAB е Международният съюз на тютюнопроизводителите, който представлява приблизително 85 000 тютюнопроизводители в цяла Европа.

Според Международния съюз на тютюнопроизводителите UNITAB, тези предложения ще имат унищожителни последствия за десетки хиляди тютюнопроизводители в някои от най-мизерстващите райони на Европа, без да окажат какъвто и да е ефект върху общественото здраве.

За да забранят употребата на продукти, съдържащи плодови аромати (грозде, череша, праскова и дори банан), които привличат най-младите, някои страни като Франция, САЩ или Австралия вече приложиха ефективни мерки.

UNITAB призовава правителствата на страните-членки на ЕС, да отхвърлят предложените от работната група на СЗО препоръки, за да защитят бъдещето на европейските тютюнопроизводители и да намерят разумно решение на въпроса..