През юни тази година започва строителството на два ЛОТ-а от изграждането на автомагистрала "Струма". Единият е участък от гръцката граница към вътрешността на страната, а вторият е от наскоро откритата отсечка Дупница- Даскалово в посока юг към границата.

Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Целият проект е на стойност 600 млн. евро и е изключително важен конкурентообразуващ фактор за развитието на българската икономика.

През октомври ще започне изграждането на връзката между автомагистрала "Хемус" и автомагистрала "Тракия" чрез околовръстен път София. Стойността на проекта е 32 млн.евро, като основната му цел е значително да облекчи движението в столицата.

До края на 2009 г правителството е амбицирано да приключи изграждането на автомагистрала "Тракия" в отсечката София-Бургас, като и строителството на магистрала "Марица. Трябва да бъдат рехабилитирани 5000 км пътища в страната.

Обсъжда се създаване на публично-частни партньорства за изграждане и управление на магистралите "Черно море" и "Хемус". По концесионната процедура се работи с ЕБВР и се надяваме двата проекта да стартират в средата или в края на следващата година, каза още Гагаузов.