Ще започне изготвянето на изравнителните сметки за всички сгради, в които потребителите са монтирали уреди за индивидуално отчитане на топлинната енергия на всички свои отоплителни тела.

Това стана ясно след срещата на представители на ръководството на министерството на икономиката и енергетиката и на фирмите за дялово разпределение.

Всички тези сгради, както и онези с апартаментни топломери са общо около 40% от общия брой топлофицирани сгради, поясниха от представителите на МИЕ.

За сгради със силно ограничено потребление, при които относителният дял на енергията за сградна инсталация надвишава енергията за отопление на имотите, се налагат анализи и проверки на получените резултати от предварителните изравнителни сметки, казаха от фирмите за дялово разпределение.

Все още има нужда от прецизиране на някои текстове от новата Наредбата за топлоснабдяването, която влезе в сила от месец април тази година, уточниха от двете страни.

Става дума за случаи, при които част от потребителите не са осигурили достъп за отчет на топлоенергията на предварително обявените дати, както и в случай, когато в жилищата не са монтирани индивидуални уреди за отчитане на топлинната енергия.

За тези моменти подготовката на изравнителните сметки ще започне след корекцията в някои текстове на Наредбата, за което в МИЕ има подготвена заповед.