В събота президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа указ за спиране от страна на Русия на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и свързаните с него международни договори, съобщи прес-службата на Кремъл, цитирана от РИА Новости.

В указа се пояснява, че решението е свързано с „изключителните обстоятелства, отнасящи се към съдържанието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 година, засягащи безопасността на Руската Федерация и изискващи неотложни мерки".

Указът влиза в сила от деня на подписването му.

В справката към указа се пояснява, че Русия е спряла действието на ДОВСЕ „дотогава, докато страните на НАТО не ратифицират Съглашение за адаптация и не започнат добросъвестно да изпълняват този документ".

Към изключителните обстоятелства се отнася това, че присъединилите се наскоро към НАТО страни „отклоняват оформянето на изменения" в състава на групата на страните -участници в ДОВСЕ. В резултат от разширението на алианса са превишени „груповите ограничения на ДОВСЕ".

Освен това, планираното поместване на територията на Румъния и България на обикновени въоръжения на САЩ „негативно въздейства" на съблюдаването на груповите ограничения на ДОВСЕ.

В документа се отбелязва неизпълнението от редица страни-участници в Договора на политическите задължения за ускорена ратификация на адаптирания ДОВСЕ.

Договорът за обикновените въоръжения в Европа ДОВСЕ бе подписан между 28 европейски държави през 1990, като страните бяха на полюсите Варшавски договор - НАТО. Той ограничава пет категории въоръжения - танкове, артилерия самолети и др. Предвижда се и обмяна на информация.

След разпадането на СССР руснаците предлагат адаптиран вариант, подписан обаче през 1999 само от Русия, Беларус, Казахстан и Украйна. Страните от НАТО отказват заради руските войски в Грузия и Молдова. Договорът е загубил голяма част от значението си да „балансира силите" и до настоящия момент служеше главно за информационно споделяне.