На Европейския конгрес по проблемите на затлъстяването, който се провежда в Женева, три независими изследвания показаха, че опитни мишки, изложени по време на ранното си развитие на химически вещества - същите, които се съдържат в пластмасовите опаковки за храни и дори оцветителите за домакинските съдове - имат тенденция да затлъстяват по-късно през живота си.

Експертът Джери Хайндел от Националния институт на САЩ за екологични и здравни науки е казал, цитира го AFP: „Ако тези изследвания се потвърдят и с хора, тогава фокусът трябва да се промени от губене на тегло като възрастен към превенцията на натрупването на тегло по време на развитието - чрез намаляване поемането на подобни вещества".

В едно от обнародваните изследвания женски мишки, чиито майки са били изложени на бисфенол А - вещество широко използвано в направата на пластмасови кутии за храни и бутилки - са се развивали в дебели мишки. Между опитните мишки и контролната група е нямало разлика в поеманата храна и нивата на активност, само че едните мишки са затлъстели, а другите не.

Друго изследване показва, че бременна мишка, изложена на химикала перфлуороктанова киселина, която се използва в опаковки за да се предотврати изпускането на мазнина при продукти като например пуканки за микровълнова фурна, е родила мишлета, учудващо малки при раждането, които обаче като възрастни са развили наднормено тегло.

Изследователят посочва, че този ефект се забелязва, само когато са прилагани ниски дози от веществото. Това показва, че различни дози могат да доведат до здравословни проблеми в тялото чрез различни механизми, или че високите дози причиняват по-сериозни проблеми и потенциално скриват ненормалното трупане на телесно тегло.

Третото изследване показва, че когато бременна мишка се третира с дози трибутилин (вещество използвано в направата на опаковки за храни), сравними с тези, които се откриват в хората, в потомството може би се задействат генетични програми, водещи до затлъстяване като възрастни.

Авторът на експеримента е на мнение, че процеса на развитие на индивида уязвимостта е по-сериозна отколкото като възрастен. Данните показвали, че програмирането в насока затлъстяване е необратимо, „тоест цял живот ще се бориш с наднормено тегло".

Световната здравна организация предполага, че до 2015 г. над 700 млн. души ще са затлъстели.