Външната комисия на Европейския парламент е гласувала да има осеммесечно отлагане на затварянето на блокове ІІІ и ІV на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БНР.

Приетият текст гласи, че Европейският парламент призовава Европейския съвет да бъде готов да разгледа датите за затварянето на блокове ІІІ и ІV на АЕЦ "Козлодуй" гъвкаво, което може да включва и осеммесечно отлагане, за да се направи преценка на ситуацията.

Записано е още, че и България, и други страни в Европа са изправени пред опасността от недостиг на енергия и нарастваща енергийна зависимост от Русия в следващите години.

При гласуването текст по текст е отпаднал параграфът, че според специалисти на Европейския съвет и независими експерти нивото на безопасност на блокове ІІІ и ІV в АЕЦ "Козлодуй" е високо.

С голямо мнозинство отпаднала предложената от групата на "зелените" поправка за т.нар. македонско малцинство и регистрацията на политическата му партия.

Окончателното одобрение на доклада в пленарната зала на Европейския парламент предстои на 29.11., като дотогава отново ще могат да се предлагат изменения и допълнения.