Топлинните счетоводители пробват да вдигнат цените", посочва на първа страница Сега"

Таксите за обслужване, които взимат фирмите за топлинно счетоводство за отчитане на уредите и изготвяне на изравнителните сметки, могат да се вдигнат от тази есен, заявиха от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство. По новите правила таксите ще се събират вече от топлофикационните дружества, тъй като топлинните счетоводители стават техни подизпълнители. Най-вероятно увеличението ще е с 3-4 лв. , предположиха от асоциацията.

Цената на услугата в момента е около 12-15 лв. годишно, но варира за различните фирми, тъй като някои прилагат такса за всеки отчетен радиатор и водомер за топла вода, а други просто взимат годишна такса за целия апартамент, срещу която отчитат уредите и изготвят изравнителна сметка. Ако увеличението бъде прието, абонатите вече ще плащат за отчитане около 18-20 лв. годишно.

"Причината за вдигането на таксата е, че с договорите, които предстои да сключим с топлофикационните дружества, ни натоварват с някои допълнителни услуги, каза Тодор Кузманов", председател на асоциацията.

Пускат автомагистрала "Тракия" през 2009 г.", съобщава Монитор"

Автомагистрала "Тракия" ще бъде завършена до края на 2009 година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов вчера.
Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще има актуализирана програма.
В нея ще влязат както магистрала "Тракия", така и магистрала "Марица". Изграждането на магистралата София­ Бургас е поверено на консорциум, в който влизат португалските компании "Лена", МСФ и "Сомаг" и българските "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали".

На 5 октомври трябва да бъде открита магистралата от Чирпан до Стара Загора, което финализира и последните два етапа извън концесията и да започнат останалите три етапа от изграждането на шосето.
Догодина е възможно да има частичен пуск на магистрала "Люлин", ако се работи с тези темпове, подчерта министър Гагаузов.

За изграждането на автомагистрала "Струма" направихме толкова за 10 месеца, колкото беше направено преди за пет години, каза още Гагаузов.
По повод на натиска на Русия върху България и Гърция по отношение на петролопровода Бургас ­ Александруполис, Гагаузов коментира, бе българската позиция е да бъде обезпечено правото на миноритарните собственици в пълния обем от права, които ние сме договорили с мажоритарния собственик.
Освен това трябва да започне и конкретна работа върху оценка на околната среда и всички други неща по изграждането на петролопровода. Очакват се подписи да бъдат поставени през октомври, добави строителният министър.
Гърция и България са отхвърлили искане на Русия да є продадат дяловите си участия в петролопровода Бургас-Александруполис, съобщи междувременно гръцкия в."Експрес".

Според изданието руското искане е било предявено на неотдавнашна среща в Атина. На нея Русия поискала от България и Гърция да осигурят количества петрол, аналогични на процентното им участие. Гърция и България не са в състояние да осигурят тези количества суров петрол и следователно, ако приемат руското предложение, ще трябва да продадат дяловете си, коментира гръцкият сайт Ин нюз.
Ако не осигурят тези количества петрол, Гърция и България ще се озоват в трудна ситуация и по този начин се открива пътят за продажбата на дяловете им на чуждестранни петролни компании или на Казахстан, което изглежда е и желанието на Москва. Русия може би няма възможност да осигури достатъчни количества петрол, за да покрие пълния капацитет на нефтопровода, който е 35 млн. тона годишно. А той може да достигне и 50 млн. тона, отбелязва гръцкото издание.

Здравната вноска остава 6% и догодина", научаваме от Сега"

Здравната вноска остава 6% и догодина, обяви вчера пред БНР здравният министър Радослав Гайдарски. Този въпрос не беше официално решен в края на миналата седмица, когато правителството одобри и представи фискалната рамка за 2008-2010 г. Въпреки че от кабинета обясниха, че осигуровката ще се обсъжда при подготовката за бюджета за догодина, вече е сигурно, че тя ще остане без промяна, стана ясно от думите на Гайдарски.

Самият министър настояваше за 8% вноска, увеличение искаха и ДПС, и НДСВ. БСП се присъедини към тази позиция през пролетта, но след това се върна на предишното си мнение, че вноската не бива да се вдига. Против е и финансовият министър Пламен Орешарски. Открай време мотивът на финансовото министерство е, че здравната система не е реформирана и затова няма смисъл в нея да се наливат повече пари.
Скокът на осигуровката освен това се свързва и с евентуалното въвеждане на допълнително задължително здравно осигуряване.

Идеята е 1 или 2% от вноската да отиват в частни фондове, които да покриват услуги, които здравната каса не плаща. След като обаче вноската остава 6%, няма как вторият стълб на здравното осигуряване да стартира догодина. Гайдарски вчера беше лаконичен, че демонополизация на здравната каса догодина няма да има, но ще се обсъждат варианти как да се увеличат парите в доброволните застрахователни дружества. Според министъра сега в тях има 18-20 млн. лв., които не ги правят равностоен партньор.

За догодина парите за здравеопазване у нас отново няма да се увеличат, научи "Сега". През 2008 г. ще се харчат 4,3% от брутния вътрешен продукт, колкото се отделяха и тази година, предвижда проекторамката на бюджета на държавата. Здравният министър Гайдарски настояваше за 5 % от БВП. Заради нарастването на БВП в системата догодина ще влязат около 200 млн. лв. повече или общо средствата ще са 2.4 млрд. лв. Увеличението обаче е за сметка на инфлацията.
Кабинетът вече реши, че догодина ще се увеличи вноската, която държавата плаща за децата - от 0.5% от минималния осигурителен доход на 3 %. Реално в здравната каса обаче няма да влязат повече пари, тъй като държавата няма да отпусне субсидията от 280 млн. лв., с която НЗОК разполагаше тази година. Увеличението на парите от вноските за децата само ще замени досегашната субсидия.

Затягат контрола над застрахователните агенти", предупреждава Новинар"

Контролът върху застрахователните агенти ще бъде засилен, заяви в интервю за "Новинар" зам.-шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. По думите й това е необходимо, защото агентите контактуват най-често с хората, желаещи да си купят застраховка.
Имената на всички легитимни агенти ще могат да се проверят в публичен регистър. Застрахователните брокери, които предлагат полици от конкурентни компании, ще бъдат наказвани и изваждани от регистъра на агентите.

 Няма икономическа необходимост от поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност", прогнозира зам.-шефът на КФН. По-скоро цените ще вървят надолу заради конкуренцията между застрахователните агенти.
Българските шофьори пътуват в Европа, без да ги спират на границата за сертификат "Зелена карта", обясни Агайн. Достатъчно е пътуващите да имат в себе си полицата и стикера за "Гражданска отговорност".

Преди време клиенти се оплакаха, че застрахователи им казвали, че задължително трябва да носят сертификата "Зелена карта". Според решението на Европейската комисия от 1 август отпада контролът за сертификат "Зелена карта", уточни Агайн. Носенето на "Зелена карта" може да се окаже улеснение в случай на пътно произшествие, но няма да бъде върнат или санкциониран, ако не разполага с този документ. Въпреки това държавата положи огромни усилия обхватът по застраховката "Гражданска отговорност" да бъде повишен от 50% в средата на 2005 г. до 97% през есента на миналата година. По думите на Агайн се очаква да се повиши интересът към застраховките "Пожар и природни бедствия".

МОСВ пуска по 2 проекта за подземни богатства на месец", пише Сега" 

Само 26 разрешения за търсене, проучване или добив на подземни богатства, което прави по 2 на месец, ще издаде Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за цялата 2007 г. Това е посочено в отчета на правителството за преполовяването на мандата. Планът на МОСВ е тази година да даде 11 одобрения в сектора "нефт и газ", по 5 за метали и индустриални минерали, 4 за въглища и 1 за технически отпадъци.

На фона на предишни години ведомството на Джевдет Чакъров си е поставило амбициозна задача. През 2005 и 2006 г. то е допуснало само 11 фирми да търсят, проучват и експлоатират ценни залежи. Темповете за обработка на документите обаче са много бавни. Само от началото на тази година има открити 66 процедури за издаване на разрешителни, а за 12 месеца МОСВ планира да позволи старт за исканата дейност едва на 26 кандидата, като само едно от разрешенията е за предоставяне на концесия - тоест за същински добив.

Не е ясно на колко проекта министерството е казало "не" или смята да откаже разрешително и дали изобщо има такива случаи. Всъщност чуждестранни и български инвеститори се оплакват не толкова от откази, колкото от липсата на отговори. Те сочат, че техните проекти отлежават с години в чекмеджетата на чиновниците на ековедомството. Случаят с канадската "Дънди Прешъс" и златодобива в Челопеч стана нарицателен за мудността на министерството, което с години не казва нито "да", нито "не" на искането за разширяване на концесията.

От октомври електронни билети в столичните тролеи", научаваме от Сега"

 

Електронната система за таксуване в градския транспорт в София вече се монтира и ще започне да действа от октомври, каза пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Системата за пътуване в градския транспорт с чип карти се бави вече повече от 4 г. Тя е финансирана с грант от 2,5 млн. евро от холандското правителство, Столична община дава още толкова. Заради неуредици в конкурсите обаче внедряването й започва едва сега.

Таксуването ще става на време, като ще има няколко интервала от по 15, 30, 60 и 90 минути, обясни още Велизар Стоилов. Тази система била тествана и във Варшава, Берлин и Прага, пробвано било и таксуване на брой спирки, но най-ефективно се оказало таксуването на време. Още не е окончателно решено колко ще струва един импулс. "Нека това да остане изненада до октомври", допълни зам.-кметът. Възможно е и да отпадне най-краткият интервал от 15 минути и най-евтиният билет да е за половин час. Това ще ощети хората, които пътуват на кратки разстояния или вечер, когато няма задръствания.

Системата ще бъде монтирана първо в тролеите и трамваите. В автобусите електронното таксуване трябва да заработи от началото на другата година. Плащането ще става чрез предварително заредени с импулси карти. В превозните средства ще бъдат монтирани валидатори, които ще отнемат определен брой импулси. Ще има и възможност за купуване на единичен билет с монети. Заедно с електронната система за определен период ще могат да се ползват и хартиените билети. Според шефа на Столичната компания за градски транспорт Николай Костов таксуването по време може да причини проблеми при задръствания. "Помислили сме как да отчитаме и задръстванията", обясни Велизар Стоилов, но не даде повече подробности.

Контрольорите ще проверяват чип картите със специални електронни устройства. Преди да се качат в превозните средства, те ще могат да блокират валидаторите, за да нямат възможност закъснелите пътници да се таксуват при вида на контрольора, обясни още Николай Костов.
Системата ще повиши събираемостта с 20-30%, смята председателят на транспортната комисия към общинския съвет Радослав Тошев. Той обаче е на мнение, че промяната трябва да се въведе едновременно в целия транспорт. В момента тече конкурс за фирма, която да внедри системата в автобусите. Според Тошев най-оптималният вариант е фирмата изпълнител да взема по 10% комисионна от цената на всеки билет.

КАТ взима книжки и на шофьорите от ЕС", съобщава на първа страница Монитор"

Досега българските пътни полицаи на практика можеха да наказват само българи за нарушение на пътя.

"Пътна полиция" вече има право да отнема шофьорските книжки на всеки водач от страна членка на ЕС който извърши грубо нарушение на нашия Закон за движение по пътищата. Българите, които не спазят правилата в Съюза също ще остават без свидетелства за управление за срока, предвиден от законодателството на съответната държава.

Това предвижда ратифицираната преди 3 месеца от Народното събрание Конвенция за лишаване от право да се управлява моторно превозно средство. Документът влиза в сила 90 дни след приемането му, тоест от 1 септември 2007 г.  За изпълнението на Конвенцията е предвидено и създаването на специален център в "Пътна полиция", в който ще се обработва информацията за отнетите книжки, ще се издават уведомления и след това те ще бъдат изпращани на съответната държава, в която живее нарушителят.

88 имат над 50 000 лв. неплатени данъци", пише на първа страница 24 часа"

Списък с 88 бизнесмени, които дължат поне по 50 хиляди леви данъци, е постъпил в прокуратурата.

Новината потвърди вчера Светлана Паунова, директор на Териториална данъчна дирекция - София. Обединяват се данни за длъжници, които управляват по 30-40 дружества и продължават да трупат задължения. Столицата е станала особено привлекателна за лица, които постоянно регистрират фирми с цел измама.

България рекордьор в пилеенето на вода", информира 24 часа"

В България се пилее най-много вода в цяла Европа. Това показа проучване на Европейската комисия, разпространено в Брюксел. Заради течове в София се губи 30- 40 на сто от подаваната вода, а в провинцията загубите достигат до 60%.

Според изследването България може да икономиса до 24% от потреблението на вода, без да полага особени усилия или инвестиции, а като подмени водопроводната си система и вдигне цените, за да стимулира пестенето.

Страната ни има най-големи резерви в Централна и Източна Европа и може да ограничи използването на водата до 542 млн. куб. метра годишно само като въведе някои прости технически мерки, като модернизира водопроводната си мрежа и въведе ценови стимули за спестовните. Брюксел прогнозира увеличаване на потреблението на вода в България и Румъния заради нарастването на доходите на населението.

Проучването посочва, че чрез въвеждане на по-модерни водопроводни инсталации в Европа може да се намали до 50% от разходваната в домакинствата вода. Целта е средната дневна употреба да се свие от 150 на 80 литра дневно на човек.

Стопани вдигнаха ръце от цените на гроздето", научаваме от Дума"

Селските стопани, производители на грозде от пловдивските села Брани поле и Белащица, настояват за по-високи изкупни цени на винените сортове грозде. Това стана на срещата им с евродепутатката Петя Ставрева, член на комисията по земеделие и селски райони в Европейския парламент. Не е по силите на хората, които се занимават с отглеждане на лозя, да издържат на ниските изкупни цени на гроздето от страна на винарските изби, цитира БТА Андрей Андрей от с. Белащица, чието семейство отглежда 22 дка лозя винени сортове. По думите му проблемът е в това, че цените на препаратите и надниците за работници се вдигат непрекъснато и тази година са били между 15 и 20 лева на ден. В същото време, подчерта той, изкупната цена гроздето от години е една съща - между 0,30 и 0,40 лева за килограм.

Андреев твърди, че приличната изкупна цена на винените сортове тази година трябва да бъде не по-ниска от 0,85 лева за килограм. Няма да изкореняваме лозя, нито ще сменяме сортове, защото това са нови насаждения, но при неизгодна изкупна цена и тази година не е изключено да оставим масивите и да не ги работим както трябва, каза още Андреев. Срещата с лозарите в с. Белащица и Брани поле бе и част от националната обиколка на евродепутатката за разясняване на линиите и програмите, по които селските стопани могат да получат средства от ЕС. Относно ниските изкупни цени Петя Ставрева заяви, че е важно да се намери баланс между интересите и на двата бранша - първите да получат добри изкупни цени, а другите - качествено грозде. Ставрева съобщи още, че в тази връзка ще посредничи за среща на двата бранша.

БТК се оттегля от борсата", съобщи Дневник"

След тригодишна история на борсата скоро Българската телекомуникационна компания (БТК) вече ще е непублична компания. Новият собственик на телекома - дъщерното дружество "НЕФ телеком България", от групата на инвестиционната AIG Global investment group, обяви, че възнамерява да отпише компанията от публичния регистър и да свали акциите и от търговия на Българската фондова борса (БФБ). Съобщението за това намерение беше изпратено до борсата в петък.

Новият собственик отправи задължителното търгово предложение към миноритарните акционери в БТК за остатъчния дял от 28.8 млн. акции, или малко под 10% от капитала на телекома, предлагайки цена 10.73 лв. за акция. Това е малко над цената 10.70 лв., която "НЕФ телеком България" в лицето на инвестиционното подразделение AIG Global investment group плати на "Вива венчърс" и група миноритарни акционери за придобиването на 90% от капитала на БТК по-рано това лято.

Цената на търговото предложение не изненада анализаторите, които казаха, че е очаквана. Цената на търговото е по-ниска от достигнатите нива на вторична търговия с акциите на телекома, което вече е обичайно за нашия пазар, като си припомним събитията около придобиването на застрахователя ДЗИ от белгийската компания KBC, поясни Цветослав Цачев, ръководител отдел "Анализи" в "Елана трейдинг".

Комисията за финансов надзор обаче все още не се произнесла по предложението на новите и от регистъра на публичните дружества се очакваше от инвеститорите. То може да стане и до края на годината, смятат някои от тях.

Според Развигор Христов, инвестиционен консултант в "КД Секюритис", последната година търговията на БТК е била преди всичко от прехвърляне на пакети между институционални инвеститори, така че липсата на телекома едва ще се отрази съществено на пазара.

Пазарната капитализация на БТК по цени от петък възлиза на 3.12 млрд. лв., което представлява 12.6% от общата капитализация на БФБ. След евентуалното отписване на компанията от БФБ, каквито са обявените към момента намерения на купувача, общата капитализация на борсата ще спадне с около 3 млрд. лв., но това едва ли ще повлияе на търговията, смята Иво Толев, инвестиционен консултант в "Синергон асет мениджмънт". Ако към момента това са около 12.5% от общата капитализация, към момента на отписване вероятно ще бъдат с по-ниско тегло поради листването на нови компании и евентуално нарастване на цените на съществуващите дружества, допълни той.

Според Цачев обаче делистването ще се отрази негативно на статистическите данни за пазарната капитализация, тъй като една част от средствата ще се върнат към борсата, но много по-малко. Според него няма как да се компенсира това, освен ако не листваме още някоя банка от мащабите на Първа инвестиционна банка например, чиято капитализация в момента е 1.4 млрд. лв.

Туризмът пак се разцепи", информира Новинар"

Нова организация, която да представлява туристическия бранш - Съюз на инвеститорите в туризма (СИТ), ще бъде създадена днес, съобщиха организаторите. Целта на новото обединение била да защитава интересите на инвеститорите у нас.
В съюза влизат инициаторът на новото обединение Ветко Арабаджиев, шеф на "Виктория груп", представителят на туристическия концерн ТУИ за България Валентин Йосифов, Людмил Стойков - ваканционно селище "Дюни", Евгения Банева, собственик на "Русалка холидейз".

Преди около два месеца туристическите босове напуснаха Управителния съвет на Националния борд по туризъм. Причината беше, че босовете не бяха съгласни с управлението на председателя на борда - бизнесмена и собственик на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов.

В сряда се очаква да бъде създадено и другото ново крило в бранша, което ще защитава интересите на сектора пред държавните органи. Това е Национална конфедерация на туристическата индустрия, чийто председател се очаква да е Гергов. В конфедерацията ще влязат Националният борд по туризъм, Българска асоциация на туристическите агенции, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и др.

Разбиването на инвеститорите в бранша на отделни организации само ще попречи на развитието на туристическия сектор и ще създаде допълнителен хаос, коментираха запознати.