Цената на златото успя да прескочи над психологическото ниво от $1 000 за трой-унция днес по обед, в следствие на продължаващата доларова обезценка и слабите икономически индикатори от САЩ.

Златните фючърси с доставка април се понижиха от рекордния връх, но все още са с $18 по-скъпи спрямо вчерашното им ниво на затваряне. Текущите котировки са на ниво от $998.00 за трой-унция. Все по-голям обем спекулативни долари се „наливат" във фючърси на ценния метал, който се разглежда като убежище срещу финансови кризи и инфлационен натиск.

Междувременно, американският капиталов пазар отвори със сериозно понижение в цената на индексите, заради нестихващите проблеми във финансовия сектор, слабите данни за продажбите на дребно в САЩ и все по-скъпия петрол. От хедж-фонда Drake Management са предупредили клиентите си, че може да затворят един от големите си фондове, заради неплатежоспособност. Индустриалният индекс Dow Jones пада с 1.7% до 11 908.02 пункта.

Доларът продължава слабостта си, като за момент премина под нивото от 100 йени за първи път от 12 години насам, а към еврото достигна котировки от $1.5628. Среброто се покачва със 70 цента до $20.69 за трой-унция, а платината се покачва с $39.50 до $2 109.50 за трой-унция. Барел петрол се разменя на цена от $109.74 за барел.