Популярната марка Alfa Romeo може да се завърне във Формула 1, според главния изпълнителен директор на FIAT Серджо Маркионе. Италианският гигант инвестира сериозно в Alfa в последните години, а със серията нови модели на марката, целта е тя да бъде позиционирана като съперник на Mercedes и BMW.

Според Маркионе завръщането на Alfa Romeo във Формула 1 като съперник на Ferrari би било важна стъпка в развитието на марката, пише autoclub.bg.

„Невероятно е, как марката Alfa Romeo е останала в сърцата на хората – заяви Маркионе пред италиански медии. – По тази причина обмисляме възможността Alfa Romeo да се завърне във Формула 1. За Alfa това е важно, компанията ще е важен участник в световния шампионат.”

За последно Alfa Romeo участва със свой заводски тим във Формула 1 през 1985 година и има дълъг списък с успехи в моторните спортове, като част от тях датира от създаването на съвременната Формула 1 през 1950 година.

Компанията има две световни титли и 10 победи във Формула 1, като всички те са в първите два сезона на шампионата, а след това марката се изтегля от надпреварата.

През 60-те и 70-те години на миналия век Alfa е доставчик на мотори във Формула 1, а от 1979 до 1985 година участва със собствен отбор. Този сезон в задната част на капака на двигателя на болидите на Ferrari имаше лого на Alfa Romeo.