Специализираното подразделение GM Defense на автомобилния гигант General Motors обяви, че компанията е доставила първите представители на специално разработената за американската пехота лека транспортна машина ISV (Infantry Squad Vehicle)

Армията възложи на компанията договор за 214,3 милиона долара за производство на 649 автомобила до края на фискалната 2024 година. Пентагонът планира да достави общо 2065 ISV за нуждите на пехотата, информира defensenews.com.

Проектиран да превозва отряд от девет войници , ISV е специално създаден, за да бъде достатъчно лек, за да бъде натоварен и преместван с въжета от хеликоптер UH-60 Black Hawk. Същевременно той е и достатъчно малък, за да се побере в CH-47 Chinook, което му осигурява максимална гъвкавост за разполагане.

Дизайнът на GM се основава на средноголемия пикап на компанията Chevrolet Colorado ZR2 за 2020 г., но използва до 90% части, специално разработени за военната модификация. Машина раазполага с мощност от 186-конски сили, осигурени от 2.8L Duramax турбодизелов двигател и 6-степенна автоматична предавателна кутия. Военният офроуд също така има персонализирана система за защита от преобръщане.

Всеки един от представителите на военния всъдеход IS струва около 104 000 щатски долара.

Армията за първи път идентифицира необходимостта от нова лека пехотна машина през 2015 г., когато бе оповестена най-новата й стратегия за бойни превозни средства. Но на практика нищо не се материализира, докато Конгресът не принуди Пентагона да започне тръг за бочществена поръчка. През август 2019 г. армията възложи договори за 1 милион долара на три отбора за разработване на предложения - GM Defense, екип на Oshkosh Defense and Flyer Defense LLC и екип на SAIC и Polaris.