Германската марка Audi разсекрети новия компактен кросоувър, наречен Q3 Sportback. Основните конкуренти на автомобила ще бъдат BMW X4 и Mercedes-Benz GLC Coupe.

Официалният дебют на модела ще се състои на автоизложението във Франкфурт през септември. Европейските продажби на кросоувъра ще започнат през ноември тази година, като цените започват от 40 000 евро.

Предполагаше се, че новият кросоувър ще се нарича Q4, но компанията реши за първи път да изберат обозначението Sportback за един от представителите на своята SUV гама. Дължината на автомобила е 4500 мм, широчината - 1843 мм и височината - 1560 мм, багажникът побира 530 литра.

Снимка 435489

Източник: Audi

Автомобилът получава нови радиаторна решетка и въздухозаборници, разширени арки на колелата и 18-цолови джанти. В салона са монтирани цифров панел с прибори и 10,25-инчов дисплей. В базовото оборудване на кросоувъра вече влиза задна седалка с трисекционната облегалка.

Новият модел споделя компоненти и възли със стандартния кросоувър Q3, от който се различава само по силуета на каросерията. Първоначално двигателната гама ще включва бензинови и дизелови двигатели с работен обем от 2,0 литра и мощност 150 и 230 конски сили. По-късно се очаква появата на бензинови агрегати с работен обем 1,5 и 2,0 литра с мощност съответно 150 и 190 конски сили.

Двигателите ще работят заедно с шестстепенна механична скоростна кутия, както и с опция за седемстепенна роботизирана S tronic трансмисия. Автомобилът е оборудван със спортно окачване и регулируеми амортисьори. Audi Q3 Sportback ще се предлага с предно предаване и задвижване на всички колела.

На следващ етап кросоувърът може да получи спортна модификация RS. Очаква се той да бъде оборудван с 2,5-литров петцилиндров двигател с мощност от около 400 конски сили.