Безпилотните таксита ще доведат до истинска революция в масовия транспорт, променяйки напълно начина на придвижване и транспортните системи.

Самоуправляващите се превозни средства, като тези, които Uber се опитва да разпространи в САЩ, ще предложат много по-ниски цени от настоящите в обществените транспортни мрежи, твърдят анализатори от UBS в изследователска бележка.

Автономните превозни средства, известни като робо-таксита, ще бъдат въведени през следващите няколко години, прогнозират експертите.

Mercedes и Bosch обединяват сили в разработването на безпилотни таксита

Mercedes и Bosch обединяват сили в разработването на безпилотни таксита

Компаниите ще работят заедно по направата на роботаскита

"Преминаването към електрически и автономни превозни средства, съчетано със засилващата се конкуренция, трябва да намали таксата, начислявана на пътниците, до 80% в сравнение с днешна дата", предвиждат изследователите.

Според тях до няколко години технологията ще бъде напълно завършена и революцията на робо-такситата ще стане реалност. "При тези нови условия, да притежаваш частен автомобил ще струва 2 пъти по-скъпо, отколкото да използваш робо-таксита", твърдят анализаторите на UBS.

Регулаторните органи също ще са благосклонни към самоуправляващите се таксита, тъй като автономните автомобили ще предлагат по-широк достъп до мобилност, ще спестят домакинствата около 5000 евро годишно и ще намалят броя на автомобилните произшествия.

Ford и Lyft разработват самоуправляващи се коли

Ford и основният конкурент на Uber разработват самоуправляващи се коли

Двете компании ще извършват различни транспортни услуги

Разработчиците на самоуправляващите се коли обаче ще трябва да поработят още доста, тъй като те все още далеч не са толкова сигурни, колкото е необходимо. Доказателство за това са няколкото произшествия, в които участваха колите без шофьор.

През февруари едно от автономните автомобили на Google предизвика катастрофа в Калифорния. През март Uber изтегли всичките си безпилотни таксита от улиците на Аризона, Питсбърг и Сан Франсиско след катастрофа в Аризона, включваща самоуправляващ се автомобил на компанията.

Редица технологични гиганти се опитаха да ускорят въвеждането на самоуправляващи се автомобили на пазара. В разгара на надпреварата компанията за самоуправление на Google дори заведе съдебен иск срещу Uber, твърдейки, че компанията за споделено пътуване е откраднала търговски тайни, свързани с нейната технология.