Тошихиро Мибе, директор на развойното звено на Honda Motor Co. Ltd., ще бъде новият главен изпълнителен директор на компанията, пише Reuters, цитирайки свои източници. Очаква се вторият най-голям автомобилен производител в Япония да съобщи официално решението след среща на борда в петък. Мибе ще заеме позицията президент и представляващ директор след срещата на акционерите през юни.

Мибе ще замени Такахиро Хачиго, който заемаше поста в продължение на шест години. Изпълнителният вицепрезидент и главен оперативен директор Сеиджи Кураиши ще запази позизицята. Засега не е ясно какви са плановете на Хачиго.

59-годишният Мибе се присъединява към Honda през далечната 1987 г., като първоначално е зает в разработката на двигатели и оттам започва изкачването на корпоративната стълба. През 2019 г. той бе посочен за директор на развойната дейност на производителя.

Хачиго стана CEO през 2015 г. и изненада общността, тъй като преди да заеме най-високия пост той не е работил като директор на развойната дейност — рядък ход за Honda.