Притежателите на Maserati може да искат колите им да карат бързо, но не и когато не го очакват. Затова италианският производител на луксозни автомобили изтегля близо 30 000 седана заради проблем, подобен на този, който имаше японският производител Toyota преди няколко години, предаде CNN.

Автомобилните стелки в някои седани Maserati Ghibli и Quattroporte могат да се залепят под педала на газта, което води до това автомобилът да увеличава скоростта си, дори след като шофьорът вдигне крака си от ускорителя. Това може да се случи, когато частта, която крепи автомобилната стелка на едно място, се счупи и позволи на стелката да се движи.

Има обаче голяма разлика между проблема на Maserati и този при японския производител Toyota, който изтегли свои автомобили през 2007 г. заради проблем със стелките. Колите на италианския автопроизводител са оборудвани с „умна” спирачка – нещо, с което Toyota не разполагаше в онзи момент.

С този вид технология мощността на двигателя автоматично намалява, когато водачът натисне спирачката – дори ако педалът на газта е все още натиснат, което до голяма степен улеснява връщането на управлението на автомобила под контрол.

Общо 28 235 седана на марката в САЩ ще бъдат изтеглени от пътищата. Те включват големите седани Maserati Quattroporte и по-малките Ghibli от моделните години от 2014 до 2016 г. Компанията ще уведоми собствениците, а дилърите ще заменят стелките и покритието на педала на газта безплатно.

Maserati, която е част от концерна Fiat Chrysler Automobiles, произвежда луксозни автомобили от висок клас. Цените за Quattroporte започват от около 107 000 долара, а Ghibli струва около 72 000 долара.