От нула до 300 км/ч за 15,6 секунди? Mercedes-AMG One може да го прави. Максималната скорост на хиперавтомобила е електронно ограничена до 352 км в час, прави спринта до 100 в час за 2,9 секунди и до 200 км/ч за 7 секунди. Сега този дългосрочен проект на спортното дъщерно дружество на Mercedes - AMG ще празнува първата си световна премиера за 55-ата си годишнина на наистина подходящо за това място "Фестивала на скоростта" в Гудууд (23-26 юни 2022 г.), пише auto-press.net.

С оглед на климатичната криза, прогнозирания недостиг на гориво и други глобални проблеми, идеята за такъв необикновен хиперавтомобил като One естествено повдига въпроса - наистина ли е необходим? Ясният отговор е Не!

Снимка 576285

Източник: Mercedes-AMG

Но не можете да подхождате към яркото творение от Афалтербах по напълно обективен и трезвен начин, поне ако сте човек с афинитет към технологиите. Защото представлява нещо на границата на технически осъществимото, гениална смес от прецизното инженерство и електроника, която всъщност е баланс между изключително взискателната технология на Формула 1 и новото определение за ежедневна използваемост.

Mercedes-AMG One може да бъде регистриран като всеки нормален автомобил, но със системна мощност от 1063 конски сили. Това се осигурява от 1,6-литров, шестцилиндров ДВГ и четири електромотора. Разходът на гориво според стандарта WLTP е само 8,7 литра на 100 километра.

Снимка 576289

Източник: Mercedes-AMG

Да, One е хибридно превозно средство, макар компанията да определя неговия чисто електрически пробег точно на 18,1 километра.

За първи път в света двуместен супер спортен автомобил пренася най-модерната и ефективна технология за хибридно задвижване на Формула 1 от състезателната писта на пътя", казват от германската компания.

Снимка 576286

Източник: Mercedes-AMG

В Mercedes-AMG никой не крие факта, че със създаването на Project One е трябвало да бъдат преодолени огромни технически предизвикателства. "Мнозина може би са си помислили в хода на разработката, че проектът ще бъде невъзможен за изпълнение. Въпреки това екипите в Афалтербах и във Великобритания никога не са се отказали и вярваха в себе си", казва шефът на Mercedes-AMG Филип Шимер.

В допълнение към хибридното задвижване на Формула 1, One носи и много други върхови технологии на моторните спортове: карбонов монокок и карбоновата каросерия, напълно променливото задвижване на всички колела с хибридно задвижвана задна и електрическо задвижвана предна ос с векториране на въртящия момент, носещ двигател/трансмисионен агрегат и активна аеродинамика , шест режима на шофиране.

Снимка 576287

Източник: Mercedes-AMG

Според създателите й, колата дори предлага повече от състезателен автомобил от Формула 1 по отношение на сложна технология. Защото ако на пистата последните се обслужват от тълпа инженери, използващи лаптопи преди състезанието, едно натискане на бутона за стартиране е достатъчно за собственика на One. Ако преди това е превел сумата от 3,2725 милиона евро (с ДДС) на производителя, разбира се. Но автомобилът ще бъде пуснат в ограничен тираж от 275 екземпляра и всички те отдавна са разпродадени.