Продажбите на леки автомобили в Китай показват признаци за възстановяване, основно благодарение на отстъпките, предлагани от дилърите, които искат да изчистят наличностите преди влизането на новите правила за вредни емисии, пише Bloomberg.

Продажбите на седани, SUV, миниванове и други се покачват с 4,9 процента до 1,8 милиона през юни спрямо година по-рано, показват първоначални данни на China Passenger Car Association. Това е първото увеличение от май 2018 г. за най-големия пазар в света.

Докладът предлага лъч надежда за автомобилните производители и дилърите, които се опитват да се справят с първия спад в търсенето от цяло поколение насам, причинено от забавящия се икономически растеж, повишаващ се протекционизъм и по-строги правила за вредните емисии. Рано е обаче да си говорим за устойчиво възстановяване, предупреждава LMC Automotive.

След излизане на новината акциите на автомобилните производители в Европа се покачиха. Volkswagen AG, най-големият производител по продажби в Китай, записа ръст от 1,1% на акциите си.

Макар данните за юни да са добри, те са завишени благодарение на отстъпки и ще бъде трудно за пазара да запази растежа, казва генералният секретар на асоциацията. През последните седмици е имало отстъпки и до 50%, според местни медии. От 1 юли в Китай влязоха нови, по-строги изисквания за вредните емисии.