Китайската компания AutoX обяви, че е пуснала роботизирани таксита без шофьори по обществените пътища в Шънджън. Компанията заяви, че е станала първият играч в Китай, който е направил това, пише CNN.

Преди това компаниите, които експлоатират автономни автомобили по обществени пътища в страната, бяха ограничени от строги предупреждения, които изискваха от тях да имат шофьор заради безопасността.

Правителството не ограничава къде в града да работи AutoX, въпреки че компанията заяви, че се фокусира върху центъра на града.

Компанията пусна и видеоклип на своя миниван - Fiat Chrysler Pacifica - който се придвижва самостоятелно из центъра на града.

В него се вижда как колата движи около товарни камиони, отклонява покрай пешеходци и прави обратен завой.

"Това е мечта", заяви в интервю изпълнителният директор на AutoX Джиансион Сяо. "След като толкова много работихме толкова години, най-накрая стигнахме до точката, в която технологията е достатъчно зряла, че се чувстваме уверени сами, за да премахнем шофьора за безопасност."

Сяо каза, че компанията е спечелила регулаторите, след като е работила за подобряване както на софтуера, така и на хардуера си. "Имаме над 100 превозни средства, които се карат всеки ден по пътищата, за да събират данни", каза той. "Софтуерът за изкуствен интелект сега е по-добър", заяви Сяо.

AutoX е основана през 2016 г. от Сяо, бивш асистент в Принстън, който все още обича да бъде наричан "професор Х". Базираната в Шънджън фирма се фокусира върху създаването на технологията, която влиза в самоуправляващите се автомобили, и си партнира с големи автомобилни производители, като Fiat Chrysler.

Въпреки че AutoX претендира за предимство в Китай, това не е първият път, когато автономните коли излизат на обществени пътища. Това лято компанията получи одобрение за извършване на напълно автономни тестове на обществени пътища в части на Сан Хосе, Калифорния, премахвайки поредното препятствие на един от най-важните си пазари.

През октомври Waymo на Alphabet заяви, че ще започне да отваря своята безпилотна транспортна услуга във Финикс, Аризона.

AutoX вече разполага с над 100 роботи коли, разположени в пет китайски града, включително Шанхай. През следващата година тя има за цел да удвои обхвата си до над 10 местни града. В Шанхай неговите превозни средства са достъпни публично чрез приложението Autonavi на Alibaba.