Всяка държава си има своите специфики що се отнася до марките стоки, които са най-предпочитани. И автомобилите не правят изключение от това.

Традиционно потребителите, които живеят в гъстонаселени градове или държави, предпочитат по-малки модели и обратното. Въпреки това може да се каже, че предпочитанията се менят с времето.

И това не се дължи само на практичността, а е свързано и с това кой или кои производители инвестират в дадена страна. Големите играчи на пазара правят заводи и преименуват свои модели, за да отговорят на различните вкусове на потребителите.

От онлайн платформата Budget Direct Car Insurance са направили инфографика за това кои са най-купуваните модели в отделните държави по света на база данни продажбите за 2019 година.

От тях ясно личи, че производител номер 1 в света е доминира. Японската марка Toyota е фаворит на шофьорите в 41 от общо 104 изследвани страни. По-конкретно Toyota Corolla е най-продаваният автомобил за 2019 година.

Любимата марка на най-големия автомобилен пазар в света - Китай, е Volkswagen Lavida, а на втория, който е американският, е Ford F-150.

В Европа е често срещано най-купуваните коли да са такива, които са местно производство. Това важи за Германия, където това е Volkswagen Golf, за Франция с Peugeot 208 I, за Италия с Fiat Panda и за Испания със Seat Leon.

На същия принцип е и Чехия със Skoda Octavia, Швеция с Volvo S/V60 и Русия с Lada Granta. Изключение не прави и Румъния, където най-много се купува Dacia Logan. Румънската марка е най-предпочитаната в още няколко страни по света, сред които Мароко, където има фабрика, Алжир, Косово, Молдова.

Към 2019 година и България спада към пазарите, на които Dacia е била най-предпочитана с двата си модела Dokker и Duster. За 2020 година у нас най-купуваната марка беше Skoda, а досега през 2021-а е Toyota.

Снимка 543890