През 2010 година инженерът в американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Марк Мур представя своя концепция за електрически автомобил, който може да лети.

Според проекта му колата може да отлита и каца подобно на хеликоптер. Разработката носи името VTOL. След като се запознава с разработката на Мур шефът на Google Лари Пейдж решава да създаде две стартиращи компании - Zee Aero и Kitty Hawk, които да разработят технологията.

След 3 десетилетия в НАСА пък днес инжеренът Мур е готов да напусне организацията и да влезе в частния сектор. Той обаче ще партнира на най-големия конкурент на Google в сферата на разработването на летящ автомобил. Мур застава на поста на директор за инициативата на Uber - Uber Elevate, пише Bloomberg.

"Не мога да си представя друга компания с толкова силни позиции и с възможности да превърне летящите електрически коли във факт", коментира експертът.

Uber: Първите летящи коли могат да се появят през следващото десетилетие

Uber: Първите летящи коли могат да се появят през следващото десетилетие

Те ще бъдат екзотична и много скъпа технология, твърдят експерти

През есента на 2016 година от Uber публикуваха доклад, в който обявиха, че такива возила могат да се появят през следващото десетилетие.

От компанията посочват, че за този период те могат да пуснат линия от електрически летящи автомобили, които ще отлитат вертикално и ще развиват скорост до 320 километра в час.

Тогава стана ясно, че ръководството на Uber не планира да разработва подобни коли самостоятелно. Платформата за споделени превози обаче иска да си партнира с държавния и частния сектор, за да развива тази стратегия.