Руският автомобилен производител АвтоВАЗ планира да започне да оборудва колите модел Lada Granta със система за дистанционно управление и мониторинг.

Както пише изданието "Ведомости", позовавайки се на източници от компанията, системата ще се казва Lada Connect и ще дебютира още следващата година. С разработката на системата се занимава "Лабораторията за умно шофиране".

Благодарение на новата технология водачът на колата с помощта на своя смартфон ще може дистанционно да запали двигателя, да отваря врати и багажник, да включва и изключва, да следи и намира местоположението на автомобила. Освен това системата позволява от разстояние да се проверява пробега на колата, нивото на горивото и състоянието на акумулатора.

Новата функция на Lada Granta ще бъде достъпна при купуване на автомобила в комплектация "лукс". Такава Lada Connect ще струва с 10 000 хиляди рубли повече от модела без подобна система.

По-късно новата технология ще бъде внедрена и на моделите Lada Vesta и Xray. Очаква се това да стане не по-рано от 2019 година.

АвтоВАЗ представи телематичната платформа Lada Connect през 2016 г. по време на Автосалона в Москва. Към момента модернизацията на системата продължава и в близко бъдеще тя мое да свързва автомобила, потребителски устройства информационно-развлекателни услуги в единно мултимедийно пространство, допълва autonews.ru.