Донякъде е странно, че Mercedes се нуждаеше от толкова много време,за да направи тази крачка. През 1997 компанията беше в челото на вълната от модерни всъдеходи с М-класата. Но две десетилетия по-късно изостава сериозно в 4х4 битката на комбита, където Audi Allroad и Volvo Cross Country превземат нови и нови територии. До днес.

Запознайте се с буквално кръстената "всъдеход" E-класа All-Terain. Това може да се окаже кросоувърът на умните хора. Добавеният клиренс (пътен просвет) е от 35 мм, има си двойно предаване 4Matic, лъскави издръжливи брони и обичайният за Е-класата чудовищен багажен обем.

А какво липсва?

Голямото тегло на кросоувърите, аеродинамичните им недостатъци и нека си го признаем - съмнителния им имидж на две в едно, пише TopGear. 

Друг е въпросът дали ще успеем да свикнем с пластмасовите калници и новите брони върху иначе толкова елегантната Е-класа. В интериора няма нито един детайл, който да подсказва, че това е Е-класа за кални черни пътища. Площта на екраните може да съперничи на платното в IMAX. 

Ако се прехвърлим в малко по-технологични води, то едва ли сте изненадани от факта, че 4Matic е стандартно оборудване. Същото важи за 19-инчовите колела (20-инчовите са опция), на които са обути незначително по-високи гуми от тези на нормалната Е-класа. Mercedes добавя в стандартното оборудване и системата Dynamic Select за избор на режими, включително такъв All Terain. Което очевидно подобрява комфорта на лоши пътища. Звучи доста подходящо за нашите ширини и пътни условия.

Снимка 255013

Източник: mercedes-benz.com

Мощността? 190 коня в E220d - може би най-добрият четирицилиндров турбодизел на пазара днес, но ако ви трябват повече коне може да поръчате E350d с V6 и 255 к.с.. Те идват в комплект с впечатляващите 620 Нм. Ако вече се оглеждате за V6 или V8, то по-добре забравете. AMG не планира да представя E63 All-Terain. Но не ви и трябва в изкусително авантюристичното комби на Merc, което не се бои от есента, зимата и лошите пътища.

Ако това не е всичко, което искате от едно комби, то сещате ли се за по-добър вариант? Може би A6 Allroad или V90CC?