Оферта за закупуването на целия бизнес на близо 100-годишната битанска верига магазини за домашни потреби Wilko е пропаднала, съобщи Sky News. Както Money.bg писа в началото на август, компанията спешно си търси купувач, докато бъдещето на нейните 12 000 работни места е в риск.

Wilko е създадена през далечната 1930 година и има 400 магазина във Великобритания. Нейните приходи възлизат на около 1,2 милиарда паунда годишно.

Компанията обаче стана една от първите големи жертви на влошаващата се икономическа ситуация във Великобритания, където лихвите се повишават от декември 2021 година насам.

Снимка 598194

Източник: GettyImages

От Wilko посочиха, че са получили предложения за ликвидна подкрепа, но нито едно от тях не е било в състояние да покрие нуждите ѝ в кратки срокове. На този фон изпълнителният директор Марк Джаксън изрази надежда, че Wilko, която не е публична компания, ще си намери купувач. И това наистина изглеждаше възможно.

Британската верига магазини Wilko е пред срив

Близо 100-годишна британска верига магазини е пред срив

12 000 работни места са в риск

Фирмата за частни инвестиции M2 Capital се надяваше да закупи веригата с нейните 400 магазина за 90 милиона паунда, но сделката се провали след преговори с администраторите от PwC.

Сега се очаква загуба на работни места сред персонала на главния офис, дистрибуцията и центъра за поддръжка на Wilko. Първоначално, застрашени са около 1300 работни места.

Веригата за търговия на дребно, която има общо около 12 500 служители на Острова, се срина по-рано този месец, след като се бореше с инфлационен натиск, конкуренция и предизвикателства, свързани с проблемите във веригата за доставки.

Собственикът на Poundland Pepco Group и B&M European Value Retail са сред фирмите, които се стремят да придобият поне част от магазините на Wilko. Собственикът на HMV също изрази интерес да направи оферта преди крайния срок на PwC, който беше миналият петък.

Това обаче така и не се случи и към днешна дата протичат активни преговори със синдикати относно бъдещето на тази 100-годишна компания и най-вече за нейните служители. Съкращенията започват.