Adidas ще затвори двете си високотехнологични завода в Германия и Съединените американски щати, съобщиха от компанията, цитирани от Reuters. Те бяха отворени, за да приближат производството до клиентите, но сега от компанията пресмятат, че преместването на част от технологията в Азия ще бъде по-икономически съобразно и ще даде по-голяма гъвкавост.

Заводите бяха отворени като част от опитите за отговаряне на търсенето на по-бързи доставки на новите модели на големите пазари, както и за справяне с бързия растеж на заплатите в Азия. Компанията първоначално планираше световна мрежа от подобни заводи.

Производството се извършваше най-вече от роботи. Единият завод бе в южния германски град Ансбах и бе открит през 2016 г. Този в Атланта започна работа през 2017 г. И двата ще затворят врати през април 2020 г. най-късно.

Основната от германеца Ади Даслер през 1949 г., Adidas вече измести по-голямата част от производството си от Европа в Азия и сега разчита на над 1 милион служители в заводи на контрактори, най-вече в Китай и Виетнам.

Акциите на Adidas паднаха след разочароващи резултати

Акциите на Adidas паднаха след разочароващи резултати

Германската компания увери, че ще се завърне към растеж през второто полугодие