Airbnb ще ограничи отдаването под наем в центъра на Париж, след като предприе подобни стъпки в Лондон и Амстердам. Американската компания обяви промяна, според която домакините в четири района в центъра на френската столица вече няма да имат право да отдават под наем целите си жилища за повече от 120 нощи на година. Новото ограничение влиза в сила от 2018 г., пише CNN.

Париж е седмият най-посещаван град в света с над 14 милиона чуждестранни туристи. Той е и най-големият пазар на Airbnb по брой апартаменти, които се отдават под наем.

Промяната влиза в сила след промяна на закона във Франция. Говорител на компанията обясни, че тя става факт, за да "бъдем добри партньори на града и да се уверим, че споделянето на жилища расте отговорно и устойчиво".

Общинарите обаче не са впечатление. Ийн Бросат, отговорен за жилищната политика, заяви, че и след промяната Airbnb ще нарушава закона в други 16 квартала. Той направи заключението в Twitter, а кметът Ан Идалго го сподели със своите 1.3 милиона последователи в социалната мрежа.

През декември 2016 г. Airbnb обеща, че ще спре "да задръства" градовете, които трябва да се справят с недостиг на домове. И започна, като въведе ограничения в Лондон и Амстердам, където собствениците не могат да отдават под наем жилищата си за повече от 90 и 60 съответно дни годишно. От доста време критици твърдят, че Airbnb вади достъпните жилища от пазара, като ги превръща в неофициални хотели.