"Арсенал", най-големият производител на оръжие в България открива свой, нов завод в Стара Загора. От тази седмица казанлъшкото дружество е собственик на базата, в която се е помещавал някогашният завод "Светлина", а след това т. нар. Чорапена фабрика в града на липите.

"Трудностите, които среща "Арсенал" с набирането на кадри за своите производства, наложи неговото ръководство да потърси алтернатива за тяхното решаване. Такава възможност е намерена с покупката на завода в Стара Загора", коментират от предприятието в zakazanlak.bg.

Разгънатата застроена площ на обекта е над 12 декара. Намира се в Индустриалната зона на Стара Загора, непосредствено след надлеза над ж.п. линията за кв. "Кольо Ганчев". Мястото е с изградена и поддържана инфраструктура и удобни транспортни връзки.

Освен доброто разположение, лесния и бърз достъп до базата, огромно предимство е отличното състояние на сградния фонд, отбелязват от предприятието. Той е напълно обновен и модернизиран, изградени са климатична и отоплителна инсталации.

"Даденостите на обекта като местоположение, състояние на сградите и транспортната свързаност удовлетворяват изискванията на "Арсенал" за развитие на едно съвременно металообработващо производство, каквото ще се осъществява тук", поясняват от "Арсенал".

Филиалът на дружеството в Стара Загора ще бъде снабден с ново цифрово-програмно оборудване, като голяма част от процесите ще са автоматизирани и роботизирани, което го прави модерен като структура и организация и привлекателен за труд и професионална реализация. 

В оръжейния завод "Арсенал" Казанлък отново вдигат заплатите - след 5-те увеличения миналата година

В най-големия оръжеен завод у нас отново вдигат заплатите - след 5-те увеличения миналата година

Има и бонуси за новопостъпили работници и служители

На този етап очакванията са да бъдат разкрити от 200 до 300 работни места с тенденция те да нараснат до 500. Новият филиал ще започне като обособено производство към Завод 1 на фирмата, с тенденция впоследствие да се обособи като самостоятелен завод към дружеството. Намеренията на фирменото ръководство са той да започне да работи още през следващия месец и текущо да се окомплектова с необходимото оборудване и персонал.

За нуждите на новото подразделение на "Арсенал" в Стара Загора са необходими широка гама специалисти и работници. Набират се конструктори, инженери - производство, електромонтьори, машинни монтьори, машинни оператори ММ с ЦПУ, монтьори - поддръжка инсталации и оборудване, настройчици ММ с ЦПУ, окачествители - производствен контрол, стругари, фрезисти, шлайфисти, шлосери.

За целта още през декември 2022г. оръжейният завод откри свой офис в центъра на Стара Загора, в който да бъдат приемани и придвижвани документи за работа и всеки желаещ да може да се запознае на място със свободните позиции. 

Заплати над средните за страната

Работните заплати в "Арсенал" бяха вдигнати пет пъти през миналата 2022 година, като общото увеличение бе с 63% спрямо предходната година. С това средната работна заплата в "Арсенал" надхвърли 2000 лева. Към настояща дата средната работна заплата в заводите на дружеството в Казанлък и Мъглиж и в новия си завод в Стара Загора е над 2200 лева, а в Завод 3 и Завод 4 - над 2450 лева.

Заплатите в казънлъшкия завод "Арсенал" се вдигат за 5-ти път тази година

Заплатите в най-големия оръжееен завод у нас се вдигат за 5-ти път тази година

Колко стана средната заплата в дружеството

Важно е да отбележим, че производствата на "Арсенал" АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности.

Заводът "Арсенал" е свързван с честите инциденти,

смъртните случаи и тежките наранявания на служителите. Последният кървав инцидент се случи през октомври 2022 г., когато загинаха трима души, а една жена беше ранена. През април миналата година пострадаха две от работничките в завода. 

През август 2021 г. миналата година избухна пожар в склад за взривни материали, вследствие на който един работник почина, а друг беше ранен.

През март 2020 г. пък шестима работници пострадаха при взрив в оръжейницата.

На 25 ноември 2019 г. други три работнички пострадаха при инцидент в завод 3 на оръжейния производител "Арсенал" в Казанлък. Тогава електровъзпламенител за неуправляваема ракета е предизвикал взривът в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък.

Месеци по-рано, на 23 август 2019 г. избухна пожар на територията на завод "Арсенал" между град Казанлък и село Бузовград.

Инциденти имаше и през 2018 г., 2016 г., 2014 г., 2012 г. и 2011 г.

"Арсенал" АД в Казанлък обяви близо 300 свободни работни места

Най-големият оръжеен завод у нас търси близо 300 нови работници и служители

Търсят се основно работници, но има и позиции за инженери

През 2023 година се навършват 146 години от създаването на "Арсенал" АД и 100 години от установяването на предприятието в Казанлък. През последните няколко години направените в дружеството инвестиции надхвърлят 200 милиона лева. Паралелно с обновяването на производствените цехове, изграждането на нови съоръжения и въвеждането на съвременно технологично оборудване, дружеството разширява и социалната си програма, касаеща работещите във фирмите "Арсенал" АД и "Арсенал 2000".