Чешката компания за киберсигурност Avast, подкрепяна от частен капитал, се цели в пазарна оценка от 2.5 млрд. до 3.2 млрд. паунда (3.5-4.5 млрд. долара) в подготвяното първоначално публично предлагане, което ще е най-голямото на борсата в Лондон от юли 2017 г.

Организаторите на борсовата операция, която ще се осъществи на 10 май, обявиха ценови диапазон между 250 и 320 пенса на акция. Целта на IPO-то е да продаде около 25% от компанията и да привлече около 200 млн. долара приходи от емитирането на нови акции.

Лондонската фондова борса работи за привличането на повече първоначални предлагания на технологични компании, които традиционно избират да бъдат листвани в Ню Йорк. Sophos е единствената друга фирма за киберсигурност, листната във Великобритания.

Avast, която е на цели 30 години, произвежда и разпространява едноименния антивирусен софтуер, популярен и в България.

46% от компанията са собственост на основателите й - чешките предприемачи Павел Баудиш и Едуард Кучера. CVC Capital Partners притежава 29%, а Summit Partners притежава 7%.

Коригираните приходи на Avast за 2017 г. са 780 млн. долара, а коригираните печалби преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) са 451 млн. долара.

С нетен дълг от около 1.35 млрд. долара, стойността на компанията може да достигне до 5.9 млрд. долара след предлагането. Глобални координатори на операцията са Morgan Stanley и UBS.

Листването се очаква да бъде най-голямото по пазарна капитализация в Лондон от юли, когато пускането на борсата на руската златна компания Polyus й даде 6.3 млрд. паунда пазарна стойност.