Все по-рядко чуваме позитивни бизнес новини в контекста на успешно усвоени и високоефективни чуждестранни инвестиции в България, особено на фона на социално-икономическата глобална криза през последната година и половина. Пример за успешно завършила финансова и оперативна трансформация е най-големият оператор за разпространение на платена телевизия у нас - "Булсатком".

Операторът е отново лидер в предлагането на иновативни продукти, като в началото на лятото представи своето Android TV устройство b-box. Услугата е заявката на компанията да се присъедини към така наречената "суперагрегация" - нов бизнес модел, при който операторите агрегират в пакетни дисконтирани оферти медийни приложения вместо ТВ канали. В близките месеци на нашия пазар очакваме от "Булсатком" да излязат оферти като пакетен абонамент на стойност 10-12 лв. на месец, включващ например DAZN (водещата стрийминг услуга за спорт на живо), комбиниран с музикална платформа като Spotify (един от лидерите за музикално съдържание), HBO Go и други.

"Булсатком" напомни за водещата си роля и с други сериозни промени. След почти 6-годишна пауза, дистрибуцията на каналите на HBO бе възстановена за абонатите на "Булсатком". В същия период за първи път на българския пазар се появи и Eurosport в 4K качество заедно с поп-ъп каналите, посветени на тенис турнира Уимбълдън. Към портфолиото на "Булсатком" бяха добавени и HGTV на Дискавъри, както и BBC Earth.

Към днешна дата "Булсатком" е стабилен лидер в сегмента на разпространение на платена телевизия - компанията е стабилизирана след редица кризи, пред които е изправена през годините.

През 2017 година операторът изпада в невъзможност да обслужва кредитите си, с които е финансирал изстрелването на собствен сателит, както и изграждането на 4G мрежа. Кредиторите, сред които е и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), инициират процес по финансово преструктуриране, който привлича водещи институционални инвеститори. Сред тях са "Блекрок", фондът за спешни възстановителни инвестиции "Блентайър", както и Българската банка за развитие. Констелацията от нови институционални инвеститори, заедно с ЕБВР, решават да затвърдят участието си в тази инвестиция. Те придобиват и преобразуват дълга и внасят свеж капитал от над 30 милиона еврo, специално насочени към финансово стабилизиране и инвестиции вътре в компанията. Така "Булсатком" успява да оцелее, покривайки задълженията си към ТВ каналите - доставчици на съдържание, и всички други контрагенти с просрочени задължения - и възстановява редовното изплащане на възнагражденията на служителите на компанията.

Станислав Георгиев, главен изпълнителен директор на "Булсатком"

Станислав Георгиев, главен изпълнителен директор на "Булсатком"

През октомври 2019 г. успешно завършва процесът по финансово преструктуриране и институционалните инвеститори се превръщат в основни акционери на компанията, оставяйки 20% дял на един от основателите на компанията - Пламен Генчев, към когото очакванията са да участва в оперативното възстановяване. Другият съдружник Максим Заяков е оставен без участие в "Булсатком", като на него са прехвърлени активите на новоизстреляния сателит, както и компанията, ангажирана с производството на сателитни приемници. През периода на финансово преструктуриране, завършил през октомври 2019 г., "Булсатком" е почти парализиран оперативно, не са закупувани приемници за нови клиенти или подмяна на дефектирали. Старото ръководство на компанията все още подкрепя основателите на "Булсатком". В знак на протест голяма част от тях напускат , което допълнително дестабилизира оперативно компанията и нейните възможности да обслужва ефективно клиентите си. Всичко това води до сериозни щети към бизнеса - до края на 2019 г. "Булсатком" губи значителен брой клиенти на платена телевизия. 

Тази ситуация предполага, че е необходима и оперативна трансформация с цел стабилизация на бизнеса и компанията като цяло, както и възстановяване на позицията на оператора като лидер на пазара.

Това е моментът в който "Интеграл Венчър Партнърс" обявяват, че правят стратегическа инвестиция в "Булсатком", като се включват в капиталовата структура на компанията. Основателите на "Интеграл" са познати имена в инвестиционния сектор, които имат и значителен опит в телекомуникационната и медийна индустрия. Основаващ партньор е Стефан Цветков, който преди е работил и в друг голям фонд. Сред другите партньори са и Барна Папай, Марко Хинич и друг българин - Евтим Чесновски. Именно тогава начело на компанията застава Станислав Георгиев - българин, с предходна кариера и жителство в Австрия, с международен опит в телевизионната и медийна индустрия. Дълги години е управлявал екипа, който отговаря за медии, телевизия и съдържание за пазарите на А1 Групата. А след това, в годината преди да поеме "Булсатком" работи по ключови проекти в сферата на разпространение на платена телевизия в Германия, Белгия и Близкия изток.

В разгара на световната пандемия, Станислав Георгиев се релокира в София и успява със съдействието на международните институционални инвеститори да привлече мениджърски екип от доказани професионалисти в България. Така "Булсатком" се превръща в единствената компания сред лидерите в сектора, където на водещи позиции са избрани само българи с впечатляващ международен опит, експертни познания и умения.

Начело на компанията са главният търговски директор Добромира Маринчева, Мирослав Младенов - Главен технически директор , Калина Славова - Главен финансов директор, Гергина Кьосева - Главен правен директор , Нейчо Величков - Главен оперативен директор и Милена Хаджииванова - Главен директор човешки ресурси.

Само за година и половина новият мениджърски екип приключва сериозна оперативна и финансова трансформация, следвайки най-добрите европейски стандарти. На фокус са грижата за клиентското преживяване, обогатяване на телевизионното портфолио, развитието на технологиите и добавяне на стойност към целия пазар и, не на последно място, ясно осъзната отговорност към служителите на компанията - създаване на стабилна организационна среда, редовно изплащане на възнаграждения, въвеждане на целеполагане и редица други.

"Още в самото начало, нашата цел беше да възвърнем лидерските позиции на "Булсатком" и да отстраним всички негативни практики, останали от миналото, като например укриването на истинския брой абонати, липсата на контрол върху основни процеси като снабдяване и сключване на договори, изкривено представяне на финансовото състояние на компанията във финансовите отчети. ", споделя Станислав Георгиев, главен изпълнителен директор на "Булсатком".

От началото на април 2020 г. досега под ръководството на Станислав Георгиев в компанията текат над 90 паралелни трансформационни проекта в трансформационна програма наречена DRIVE-X.

Резултатите не закъсняват:

  • За последната година компанията разширява сателитния си капацитет с допълнителен транспондер и пуска нови HD канали с високо качество;
  • Стабилизира клиентската си база и минимизира броя на напускащите сателитни клиенти, благодарение на подновеното оборудване, новото ТВ съдържание и специалните промоции за лоялни клиенти;
  • В компанията е направено организационно преструктуриране и въвеждане на изцяло централизирана организационна структура (наследявайки 11 независими региона с различни практики и процеси и функциониращи като отделни фирми).
  • Всичко това не спира до тук и с този темп и начин на управление, "Булсатком" затвърждава лидерската си позиция не само като клиентска база, но и като въвеждане на нови продукти и услуги, изцяло съобразени с нуждите на пазара.
  • Инвеститорите на "Булсатком" определят този проект като знаков за региона на Централна и Източна Европа и техните бъдещи планове за инвестиции се базират именно на техния опит с компанията. Днес тяхната мисия по рефинансиране, възстановяване и укрепване е успешно завършена.