Българският производител на батерии Monbat получи одобрението на своите акционери за продажбата на австрийското си дъщерно дружество за недвижими имоти Monbat Immobilien, съобщиха от компанията. Цената на сделката е €15,2 милиона.

На общо събрание, проведено миналата седмица, акционерите на Monbat упълномощиха борда на компанията да продължи преговорите за потенциална продажба на дъщерното дружество за не по-малко от €8 милиона. Освен това, акционерите дадоха съгласието си за потенциално разпореждане с парцели, сгради и съоръжения на звеното в Шварценау, Австрия, за най-малко €7,2 милиона.

Името на потенциалния купувач на австрийското дружество все още не се разкрива.

Българската Monbat продава активите си за 35 милиона лева в Австрия

Българската Monbat продава активите си за 35 милиона лева в Австрия

Причината е войната в Украйна

Пандемията, както и войната в Украйна намалиха интереса към недвижимите имоти, които австрийското дружество на българската компания предлага.

Monbat придоби Aurora Immobilien (впоследствие преименувано на Monbat Immobilien) в периода 2017 - 2019 година. Това е станало като замяна на инвестицията на компанията в "Окта лайт". 

Monbat инвестира в "Окта лайт" през 2010 година, като целта беше да подкрепи създаването на първия в Европа завод за мощни светодиоди. Впоследствие обаче се оказа, че са необходими много големи инвестиции, за да се постигне ефективно производство. Междувременно компанията е получила предложение да замени дела си в "Окта лайт" срещу австрийското дружество за недвижими имоти, което е било на съпоставима стойност и в крайна сметка е излязла от инвестицията си, за да се фокусира върху основния си бизнес.

Българският Monbat планира завод за производство на акумулатори до края на 2023-а във Враца

Българският Monbat планира завод за производство на акумулатори до края на 2023-а във Враца

Компанията заяви намеренията за изграждане на подобен завод още през 2019 г.