Българската компания за прецизно земеделие Ondo Solutions привлече инвестиция от €1 млн. Водещ инвеститор отново е фондът Eleven Ventures. Новите инвеститори в този рунд са Sofia Angels Ventures, BrightCap, MFG Invest, HR Capital и Георги Захариев.

Най-големият инвеститор в новия Seed рунд на Ondo Solutions е Sofia Angels Ventures - фонд за рисков капитал, подкрепен от Европейския инвестиционен фонд, заедно с бизнес ангели, семейни офиси и други частни инвеститори и фондове.

"Екипът на Sofia Angels Ventures се радва, че може да подкрепи ONDO в техните планове за развитие на компанията. Агри-тек бизнес сегментът е много обещаващ и ONDO демонстрира отлични технологични способности", заяви Георги Сиджимков партньор в Sofia Angles Ventures.

Ondo предоставя смарт система за прецизно напояване, торовнасяне и климатичен контрол за всички видове култури, подходяща за внедряване в оранжерии и открити земеделски площи. Платформата управлява автоматично процесите във фермите, така че да се постигат оптимални разходи и да се увеличават добивите.

До момента системата е инсталирана и работи успешно в оранжериите и земеделските площи на над 15 фермери в България и Северна Македония.

"След първоначалната ни инвестиция и успешното внедряване на продукта на компанията в редица ферми, където се доказа на практика ефективността на решението на компанията, за нас беше естествена стъпка да поведем като инвеститор и този допълнителен рунд на финансиране. За нас ONDO олицетворява всички положителни страни на една наша инвестиция - от една страна сработен екип с дългогодишен опит, който се вслушва в съветите ни, а от друга отличен продукт на голям пазар в сектор от особен интерес за нас - т.н. "Future of Food" или "Бъдещето на храната" както го наричаме в нашия екип", заяви Иво Симов, партньор в Eleven Ventures.

"Благодарим на всички инвеститори за доверието в нас, както и на екипа ни, който работи силно мотивирано. Новото финансиране ще ни позволи да развием партньорската мрежа от системни интегатори и търговци, да надградим платформата, да засилим продажбите в региона и да стъпим на други международни пазари, вкл. да конкурираме дигиталните продукти за автоматизирано земеделие в най-развитите европейски пазари - холандския и френския", каза управителят на Ondo Solutions Илия Йорданов.