Британската банка Barclays ще премести между 40 и 50 работни места в инвестиционното си банкиране от Лондон във Франкфурт, докато се подготвя за излизането на Великобритания от ЕС.

По-рано банката, която е един от най-големите работодатели във Великобритания със своите 48 700 служители, планираше да премести 150-200 работни позиции, превръщайки Ирландия в свой център за продължаване на търговията в рамките на ЕС, съобщават британски медии.

Но се оказа, че някои от тези работни места ще бъдат разположени във Франкфурт, въпреки че технически ще бъдат наети от ирландското звено, според Reuters. Повечето се очаква да бъдат наети на местно ниво, вместо физически да се преместят от Лондон.

20 големи банки се местят във Франкфурт, ще разкрият 5000 работни места

20 големи банки се местят във Франкфурт, ще разкрият 5000 работни места

Кредиторите ще разпределят служители из Европа, вместо да ги събират на едно място

Засегнатите роли са в екипа на банката за търговия с евро. Промяната ще позволи на Barclays да продължи да търгува в общата валута с европейските си клиенти, дори ако Обединеното кралство напусне ЕС през март 2019 г. без търговско споразумение или преходно споразумение.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли заяви през миналата година, че е видял резултатите от Brexit и описва необходимото преструктуриране като малка пречка в сравнение с други предизвикателства, пред които е изправена банката.

Британският финансов сектор, където в момента работят 1.1 млн. души, вероятно ще бъде един от най-потърпевшите при предстоящия Brexit. Първоначално се очакваше да бъдат изгубени около 10 000 работни места, но според последните прогнози са застрашени само половината от тях.

Goldman Sachs избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Банката на Уолстрийт избра къде да премести бизнеса си след Brexit

Финансовите компании разкриват офиси в ЕС, за да запазят достъпа си до общия пазар

Изненадващо за мнозина, френската столица Париж изпревари Франкфурт и Дъблин като най-предпочитана работна дестинация за компаниите от Острова.

Имаше силни спекулации относно броя на работните места, които ще бъдат загубени във финансовата индустрия, където в момента работят 1.1 млн. души в резултат на Brexit.

Goldman Sachs избра да раздели бизнеса си, свързан с ЕС, между Франкфурт и Париж. JP Morgan купи забележителна офис сграда в Дъблин, удвоявайки служителите си в града до 1000 души персонал, а HSBC обяви, че очаква да създаде 1000 работни места в Париж.