20-процентови съкращения са в ход в редакцията на най-тиражния вестник в Европа - германския таблоид Bild. Стотици служители, сред които - десетки журналисти, губят работата си заради внедряването на изкуствен интелект и прехода към изцяло дигитални платформи, съобщава Quartz.

Детайли: Около 200 от 1000-те служители на Bild ще бъдат съкратени, става ясно от съобщение на издателската група Axel Springer, цитирано от FAZ.

CNET и BuzzFeed използват AI - но реакциите са коренно различни

Ботове пишат статии в две от най-големите онлайн медии - но реакциите са коренно различни

На едното място изкуственият интелект забърка скандал, докато на другото вдигна акциите със 150%

В рамките на оптимизацията 6 от 18-те регионални издания ще спрат да излизат, а две трети от кореспондентските бюра ще бъдат затворени.

Сред първите освободени ще са тези, за които ръководството е преценило, че могат да бъдат заменени от изкуствен интелект. Сред тях са текстови и фото редактори и даже главни редактори, защото тези позиции "не съществуват в този вид днес".

Еволюция на медиите: от древността до наши дни

Еволюция на медиите: от древността до наши дни

Ако попътуваме във времето и се озовем само преди 20 години ще видим, че огромното мнозинство от хората все още чакат ежедневника или вечерните новини

"Започваме ясна AI офанзива, защото освен това трябва да минем изцяло онлайн. AI скоро ще може напълно да се грижи за оформлението и странирането на печатното издание. За съжаление, ще трябва да се разделим с нашите колеги, чиито задачи са поети от AI или други дигитални процеси и които не могат да намерят място за себе си в новата ситуация с оглед възможностите, които притежават", се посочва в съобщението.

Контекст: Axel Springer е една от най-големите медийни групи в Европа, като тя притежава и големи американски медии като Insider и Politico.

Нейният изпълнителен директор Матиас Дьопфнер заяви на служителите си през февруари, че инструменти като ChatGPT дават възможност "независимата журналистика да бъде по-добра, отколкото когато и да било преди това - или даже да я заменят".

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

Най-добрите възможни залози при изкуствения интелект

"Бумът, подхранван от изкуствения интелект, все още не е балон"

От друга страна: Генеративните платформи с изкуствен интелект като ChatGPT създават съдържание по заявка, като се опират на милиарди единици информация. Те изглеждат правдоподобно, но това не е достатъчно, за да създават ботовете добра журналистика.

Проблемите са няколко:

  • AI може да "наследи" неточности и предразсъдъци от информацията, с която е бил захранван;
  • Ботовете са склонни да си измислят факти в случаите, когато не могат да намерят реална информация;
  • Това в крайна сметка все още не са програми с реален интелект и, съответно, те не разбират контекста на събитията по начина, по който го правим ние;
  • Заради начина, по който са "тренирани" генеративните платформи понякога плагиатстват и не са способни на качествено оригинално писане, каквото намираме във всяка рецензия на нов албум, например.

До момента всички експерименти с AI са доказали, че той не е готов за журналистическа кариера - технологичният портал CNET се наложи да редактира десетки свои статии, тихомълком писани от AI след голям скандал в началото на годината.

Тъй като темата с машините, отнемащи работни места от хората, е твърде деликатна, от Axel Springer публично отричат съкращенията в Bild да имат каквото и да е общо с AI - въпреки че в съобщението до служителите определено пише друго.