Над една трета от британските заведения, пъбове и ресторанти ще работят с намалено работно време през следващите поне три месеца, съобщава Reuters, цитирайки статистическата служба на Великобритания (OSO). Причината: свиване на разходите за енергия.

На този фон около 6% от пъбовете, кафенетата и ресторантите ще работят още два дни по-малко през седмицата, а 7 на сто - с един ден по-малко. Около 21% ще намалят работното си време, но не и дните, в които ще работят, съобщават  още от Националната статистическа служба.

Най-притеснени са представителите на бирената индустрия

Островът има стари традиции в пиенето на бира, като това най-често се случва именно в пъбовете, а не толкова у дома. Поради тази причина от бирения бранш в страната алармират, че намаленото работно време на заведенията със сигурност ще се отрази на пчалбите им.

Производителят на най-продаваната бира в Европа Heineken отчете спад в търсенето

Производителят на най-продаваната бира в Европа отчете спад в търсенето

Според компанията продажбите й през третото тримесечие са нараснаха с по-малко от очакваното

И все пак, от Wetherspoon (JDW.L), която управлява почти 900 пъба във Великобритания, заявиха, че са "предпазливо оптимистично настроени" относно перспективите си.

Във Великобритания намаляването на работното време е по-характерна практика в хотелиерството, отколкото в други сектори на икономиката. Много хотели в момента съобщават за спад в търсенето на услугите им.

Макар правителството да обяви временни енергийни субсидии за бизнеса през септември, от ONS информират, че това е довело до малка промяна в дела на хотелиерския бизнес, чийто основен проблем в момента са високите сметки за енергия.

В кои държави по света се консумира най-много бира

В кои държави по света се консумира най-много бира

Консумацията на бира е популярна почти по целия свят, но количеството варира значително в зависимост от местоположението