Германският автомобилен производител BMW се похвали, че неочаквано голям ръст на продажбите им е бил отчетен не къде да е, а във Виетнам. Оказва се, че в момента страната е най-бързо развиващият се пазар в Югоизточна Азия, като икономическият ръст там стимулира търсенето.

Компанията изчислява, че продажбите на нейните коли ще се увеличат с между 30 и 40% до 2017 г. През миналата година марката е продала 1500 свои возила във Виетнам.

“Винаги значение има политическата ситуация, а тя е несигурна в някои от пазарите ни. В момента обаче съм много позитивен по отношение на Виетнам”, коментира представителят на BMW за Югоизточна Азия Аксел Панес, цитиран от Bloomberg.

Очакванията на европейския гигант за солиден ръст през тази и следващата година са подкрепени и от прогнозите на местното правителство за икономически растеж от 6,7 на сто за 2016 г.

По думите на Панес от корпорацията са много позитивни и по отношение на бизнеса им в Мианмар. Също така те планират навлизане на нови пазари в региона, като Непал, например.

В Източна Азия най-големи продажби от BMW отчитат в Китай - общо 450 000 автомобила за 2015 г., следван от Южна Корея – над 47 000 автомобила.